|
MTUR1008 | Yiyecek - İçecek Servisi - I | 4+2+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 4 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Altan ÇETİN | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu ders öğrencilere servis öncesi ön hazırlık, servis kapanış işlemleri, rezervasyon sistemi oluşturma, kasa işlemleri, salon yerleşimi işlemleri becerisi kazandırmaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Salonların yerleşimini planlayabilir. | 1,2,3,4 | 1, | ÖK - 2 : | Rezervasyon sistemini oluşturabilir. | 1,2,3,4 | 1, | ÖK - 3 : | Servis öncesi işlemleri yürütebilir. | 1,2,3,4 | 1 | ÖK - 4 : | Servis sırasında yapılan işlemleri yürütebilir. | 1,2,3,4 | 1 | ÖK - 5 : | Kasa işlemlerini yapabilir. | 1,2,3,4 | 1 | ÖK - 6 : | Kasa işlemlerinin takibini yapabilir. | 1,2,3,4 | 1, | ÖK - 7 : | Servis kapanış işlemlerinin yapılmasını sağlayabilir.
| 1,2,3,4 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Restaurant Salonlarını Düzenlenmesi, Restaurant Çeşitleri ve Özellikleri, Fiziki Yapısını Düzenlenmesi, Zemin, Duvar, Tavan, Aydınlatma/Işıklandırma, Havalandırma, Giriş ve Çıkışların Belirlenmesi, Möblelerin Seçimi ve Düzenlenmesi, Masa ve Sandalyeler, Dolap ve Servantlar, Paravanlar, Çocuk ve Engelli Araçları, Dekor Malzemeleri, Restaurant Düzenlemede Dikkat Edilecek Noktalar, Bar Servis Alanlarının Düzenlenmesi, Bar Çeşitleri ve Özellikleri, Fiziki Yapılarının Düzenlenmesi, Ziyafet ve Konferans Salonlarının Düzenlenmesi, Ziyafet ve Konferans Salonlarının Çeşitleri ve Özellikleri, Fiziki Yapılarının Düzenlenmesi, Ziyafet ve Konferans Salonlarının Düzenlenmesinde Dikkat Edilecek Noktalar, Oda Servisi Ofisinin Düzenlenmesi, Oda Servisinin Özellikleri, Oda Servisinin Bölümleri, Oda Servisinin Düzenlenmesi, Oda Servisinin Düzenlenmesinde Dikkat Edilecek Noktalar, Teknik Donanımların Kontrolü Salonlarda Kullanılan Teknik Donanımlar , Teknik Donanımlarla İlgili Servislerle İş birliği, Teknik Donanımları Kullanan Servisler, Arızalan Donanımların Tespiti, Arızaların Servislere Bildirimi, Onarımların Geri Bildirimi |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Restaurant Salonlarını Düzenlemek
Barların Servis Alanlarını Düzenlemek | | Hafta 2 | Ziyafet ve Konferans Salonlarını Düzenlemek
Oda Servisi Ofislerini Düzenlemek | | Hafta 3 | Teknik Donanımları Kontrol Etmek
Rezervasyon Alma İşlemini Gerçekleştirmek
| | Hafta 4 | Rezervasyon Dağılımını Kontrol Etmek ve İlgili Departmanlara İletmek
Salonların Hazırlık Kontrolünü Yapmak
| | Hafta 5 | Servis Öncesi Meeting Yapmak
Konukları Karşılamak / Yerleştirmek | | Hafta 6 | Menü Kartını Sunmak / Takip etmek
Sipariş Alınmasını Sağlamak | | Hafta 7 | Önerili Satış Yapılmasını Sağlamak
Konuk Memnuniyetini Sormak
| | Hafta 8 | Servis Akışını Düzenlemek/Takip Etmek
Hesabı Tahsil Etmek/Takip Etmek
Konukları Uğurlamak | | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Adisyon Açmak
Hesap Tahsili ve Fatura Kesmek
Kapanış Raporlarını Almak ve İlgili Birimlere İletmek
| | Hafta 11 | Adisyonların Açılıp Açılmadığının Kontrolünü Yapmak
Adisyonlara İlave Ürün Girişini Takibini Yapmak
| | Hafta 12 | Adisyonların Açılıp Açılmadığının Kontrolünü Yapmak
Adisyonlara İlave Ürün Girişini Takibini Yapmak
| | Hafta 13 | Ödeme İşlemlerinin Takibini Yapmak
Kapanış Görev Dağılımı Yapmak
| | Hafta 14 | Malzeme ve Ekipmanlarının Stoklarını Sağlamak
Son Kontrolleri Yapmak
| | Hafta 15 | Malzeme ve Ekipmanlarının Stoklarını Sağlamak
Son Kontrolleri Yapmak
| | Hafta 16 | Dönem Sonu Sınavı | | |
1 | Görel, Mehmet- Görel, Gülol. 2001; Servis ve Bar, MEB Yayınları, İstanbul | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 6 | 14 | 84 | Arasınav için hazırlık | 20 | 1 | 20 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 20 | 1 | 20 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 24 | 1 | 24 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 150 |
|