Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/yuksekokul/mackamyo
Tel: +90 0462 5123535
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ / TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MTUR2009Yiyecek - İçecek Servisi - II2+2+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüOTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Altan ÇETİN
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders ile öğrenciye uluslar arası servis metotlarını uygulama, kahvaltı servisi yapma/yaptırma, sosları servise hazırlatma, yemek gruplarının servisini yaptırma, vip konuklarla ilgilenme yeterliliği kazandırmaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Uluslar arası servis metotlarını uygulayabilir1,2,3,41
ÖK - 2 : Kahvaltı servisi yapabilir/yaptırabilir1,2,3,41
ÖK - 3 : Sosları servise hazırlatabilir1,2,3,41
ÖK - 4 : Yemek gruplarının servisini yaptırabilir1,2,3,41
ÖK - 5 : Vip konuklarla ilgilenebilir 1,2,3,41
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
A.KAHVALTI SERVİSİ 1.Kahvaltı servisinin önemi 2.Özelliği 3.Çeşitleri a.Açık büfe kahvaltı b.Kontinaltal c.İngiliz d.Amerikan e.Viyana usulü f.Türk Usulü v.s 4.Kahvaltı servisi kuver çeşitleri 5.Kahvaltı yiyecek menüleri B.RESTORANTTAKİ ULUSLAR ARASI SERVİS USÜLLERİ 1. Uluslar arası servis usullerinin önemi 2.Özelliği 3.Çeşitleri a.Fransız b.Rus c.İngiliz d.Amerikan e.Türk Usulü v.s 4.Servis kuver çeşitleri C.BARDAKİ SERVİS USÜLLERİ 1. Yiyecek servis usullerinin önemi 2.Özelliği 3.Yiyecek Çeşitleri a.Aperatifler b.Meyveler c.Çerezler ve cipsler 4.Servis kuver çeşitleri D.BANKET SERVİSİ 1. Yiyecek servis usullerinin önemi 2.Özelliği 3.Yiyecek Çeşitleri a.Aperatifler b.Meyveler c.Çerezler ve cipsler 4.Servis kuver çeşitleri
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Kahvaltı servis metotlarını belirlemek/uygulamak Restorantın uygulanacak servis metotlarını belirlemek/uygulamak
 Hafta 2Bardaki servis metotlarını belirlemek/uygulamak Banketin servis şeklini belirlemek/uygulamak
 Hafta 3Kahvaltı kuveri hazırlatmak Kahvaltı büfesini hazırlatmak
 Hafta 4Kahvaltı çeşitlerinin servisini yaptırtmak Kahvaltı servisi kapanış işlemlerini yapmak
 Hafta 5Sos araç-gereçlerini hazırlatmak Özelliklerine göre sos hazırlatmak
 Hafta 6Sos servisini yaptırtmak/takip etmek
 Hafta 7Soğuk başlangıçların servisini yaptırtmak/takip etmek Sıcak başlangıçların servisini yaptırtmak/takip etmek
 Hafta 8Hamur işlerinin servisini yaptırtmak/takip etmek Salataların servisini yaptırtmak/takip etmek
 Hafta 9ARA SINAV
 Hafta 10Ana yemeklerin servisini yaptırtmak/takip etmek Tatlıların/meyvelerin servisini yaptırtmak/takip etmek
 Hafta 11Peynirlerin servisini yaptırtmak/takip etmek Konuk hakkında bilgi almak
 Hafta 12ARA SINAV
 Hafta 13Personeli bilgilendirmek ve görevlendirmek Konuğu karşılamak
 Hafta 14Servisin akışının takip ve kontrolünü yapmak
 Hafta 15Servisin akışının takip ve kontrolünü yapmak
 Hafta 16DÖNEM SONU SINAVI
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Görel, Mehmet- Görel, Gülol. 2001; Servis ve Bar, MEB Yayınları, İstanbul
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 20/11/2011 1 25
Yıl içi çalışma 12 10/12/1012 1 25
Dönem sonu sınavı 16 9/01/2013 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 4 14 56
Arasınav için hazırlık 10 1 10
Arasınav 1 1 1
Ödev 12 1 12
Dönem sonu sınavı için hazırlık 20 1 20
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü100