|
END4023 | Girişimcilik - I | 3+0+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Kemal ÇAKAR | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Girişimcilik konusunda temel bilgiler vermek, girişimciliğin teknik ve yöntemlerini kavratmak ve uygulama çalışmalarıyla girişimcilik yeteneklerini ortaya çıkarmada katkıda bulunmak. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 10 : | 10-1 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi
10-2 Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık | | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Girişimcilik kavramı, girişimci özellikleri, girişimciliğin önemi, şirket türleri ve hukuksal yapıları, İş fikri, fizibilite analizi, iş planı, talep tahmini, tesis planlama, pazarlama, finansal kaynaklar ve kaynak yönetimi, SWOT analizi ve öğrenci sunumları. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Girişimcilik kavramı ve girişimcilik özellikleri | | Hafta 2 | İşletme kavramı, türleri, özellikleri ve hukuksal yapıları | | Hafta 3 | İş fikri kavramı, türleri ve özellikleri | | Hafta 4 | İş planı kavramı, analiz ve stratejiler | | Hafta 5 | İç Girişimcilik | | Hafta 6 | İş Modeli | | Hafta 7 | İnovasyon | | Hafta 8 | Üretim sistemleri ve özellikleriTesis planlama. Tesis yeri seçimi, makine, malzeme, işgücü ve iş yeri düzenleme
| | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Pazarlama. Ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma
| | Hafta 11 | Maliyet ve finansman. Maliyet kalemleri ve kaynak temini | | Hafta 12 | Fizibilite Analizi | | Hafta 13 | İş Planı | | Hafta 14 | İş Planı | | Hafta 15 | Öğrenci Dönem Ödev Sunumları | | Hafta 16 | Yarı yıl sonu sınavı | | |
1 | Ürper, Y., Tosunoğlu, Ü., Kağnıcıoğlu, C.H., Başar, M., Demirci, E. ve Sağlam, N. 2016; Girişimcilik ve İş Kurma, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Esişehir. | | 2 | Çelik, A.A. 2010; Girişimcilik Kültürü ve KOBİ'ler, Gazi Kitapevi,Ankara | | 3 | Hougaard, S. 2004; The BusinessIdea the EarlyStages of Entrepreneurship, Springer. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 10/12/2020 | 1 | 25 | Proje | 0 | | 0 | 0 | Sunum | 0 | | | 0 | Ödev | 14 | 20/01/2021 | 3 | 25 | Dönem sonu sınavı | 16 | 04/02/2021 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 10 | 30 | Arasınav için hazırlık | 4 | 3 | 12 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Proje | 4 | 4 | 16 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 4 | 3 | 12 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 114 |
|