|
MRNL7012 | Innovative Technologies in Seafood Processing | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Yüksek Lisans(Tezli) | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | DENİZ BİLİMLERİ VE DENİZ BİYOTEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Diğer Öğretim Üyesi | Dr. Öğretim Üyesi Uğur UZUNER | Öğretim Dili | İngilizce | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Soğutma ve dondurma gibi geleneksel işleme teknolojileri, su ürünlerinin otolitik ve mikrobiyal bozulmalarından korumak için kullanılırken, yenilikçi teknolojiler ekonomik ve çevresel taleplere yanıt vermeye odaklanmaktadır. Bu ders kapsamında su ürünlerinin soğutulması, dondurulması, çözülmesi ve paketlenmesindeki ilerlemeler hakkında bilgi verilerek ve su ürünleri endüstrisi için yeni proses teknolojileri hakkındaki bilgileri güncellenecektir. Ayrıca, işlenmiş su ürünlerinin ürün kalitesi ve güvenliği üzerindeki işleme etkilerinin de vurgulanması amaçlanmıştır. Aynı zamanda bu ders güvenli ve etkili doğal antimikrobiyal ve katkı maddelerinin geliştirilmesine ait konuların da içermektedir. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | yenilikçi su ürünleri işleme teknolojileri hakkında bilgi edinirler | 2,3,8 | 1,3, | ÖK - 2 : | denizel kaynaklardan yeni ürünler üretebilirler | 1,3,5 | 1, | ÖK - 3 : | deniz kaynaklarını etkin kullanabilirler | 3,4,5 | 1, | ÖK - 4 : | yenilikçi teknolojiler hakkında su ürünleri işleme sanayisine danışmanlık yapabilirler | 7,8,9,10 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Soğutma, Dondurma, Çözdürme ve Paketlemede İleri Teknolojiler, Sucul Gıdalarda Yenilebilir Film ve Kaplamalarda Gelişmiş Teknolojiler, Su Ürünlerinde Yüksek Sıvı Basınçla İşleme, Işınlama Teknolojisi, Su Ürünleri İşlemede Ultrasonik Kullanımı, Titreşimi Elektrik Alan Kullanımı ile İşleme, Su Ürünleri İşlemesinde Yenilikçi Dielektrik Uygulamalar, Su Ürünleri İşlemede Ozon Uygulaması, Su Ürünlerinin Korunmasında Doğal Antimikrobiyal Stratejilerin Uygulanması, Nanoteknoloji Uygulamaları, Su Ürünleri İşlemede Yeni Termal Sterilizasyon Teknolojileri, Denizel Kaynakların Atıkları ve Yan Ürünlerinin İşlemesindeki Gelişmeler, Su Ürünleri İşlemede Diğer Yenilikçi Teknolojiler. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Soğutma yöntemlerinde İleri Teknolojiler | | Hafta 2 | Dondurma ve Çözdürmede İleri Teknolojiler | | Hafta 3 | Ambalaj teknolojisindeki Gelişmeler | | Hafta 4 | Sucul Gıdalarda Yenilebilir Film ve Kaplamalarda Gelişmiş Teknolojiler, | | Hafta 5 | Su Ürünleri İşlemede Ultrasonik İşlem Kullanımı, | | Hafta 6 | Su Ürünlerinde Yüksek Sıvı Basınçla İşleme, Işınlama Teknolojisi, | | Hafta 7 | Titreşimli Elektrik Alan Kullanımı ile İşleme, | | Hafta 8 | Su Ürünleri İşlemesinde Yenilikçi Dielektrik Uygulamalar (Mikrodalga ve Radyo Frekansı), | | Hafta 9 | 1. vize | | Hafta 10 | Su Ürünleri İşlemede Ozon Uygulaması, | | Hafta 11 | Su Ürünlerinin Korunmasında Doğal Koruyucuların Kullanımı. Su Ürünlerinin Korunmasında Doğal Antimikrobiyal Stratejilerin Uygulanması, | | Hafta 12 | Sous Vide Teknolojisi, Nanoteknoloji Uygulamaları, | | Hafta 13 | Ödev ve sunuların değerlendirilmesi | | Hafta 14 | Su Ürünleri İşlemede Yeni Termal Sterilizasyon Teknolojileri, | | Hafta 15 | Denizel Kaynakların Atıkları ve Yan Ürünlerinin İşlemesindeki Gelişmeler, Su Ürünleri İşlemede Diğer Yenilikçi Teknolojiler | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Ozogul, Y. 2019. Innovative Technologies in Seafood Processing. CRC Press, ISBN 9780815366447 -376 pages. | | |
1 | Borda, D., Nicolau, A.I., Raspor, P. 2017. Trends in Fish Processing Technologies. CRC Press, ISBN 9781498729178 , 331 pages | | 2 | George M. Hall (Editor), 2017. Fish Processing: Sustainability and New Opportunities, 3Wiley, 12 pages. | | 3 | Goyal, M.R., Suleria, H,A.R., Kirubanandan, S. Technological Processes for Marine Foods, From Water to Fork: Bioactive Compounds, Industrial Applications and Genemics. Apple Academic Press. 375 pages. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 18.11.2024 | 2 | 30 | Kısa sınav | 13 | 26.12.2024 | 1 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 08.01.2025 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 12 | 36 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 3 | 9 | Arasınav için hazırlık | 3 | 2 | 6 | Arasınav | 2 | 1 | 2 | Ödev | 3 | 3 | 9 | Kısa sınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 5 | 2 | 10 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 75 |
|