Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / DENİZ BİLİMLERİ VE DENİZ BİYOTEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI
DENİZ BİLİMLERİ VE DENİZ BİYOTEKNOLOJİSİ (İNGİLİZCE) (TEZLİ YL)
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/fbemarines
Tel: +90 0462 0462 3778063
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / DENİZ BİLİMLERİ VE DENİZ BİYOTEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI / DENİZ BİLİMLERİ VE DENİZ BİYOTEKNOLOJİSİ (İNGİLİZCE) (TEZLİ YL)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MRNL7012Innovative Technologies in Seafood Processing3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiYüksek Lisans(Tezli)
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüDENİZ BİLİMLERİ VE DENİZ BİYOTEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Diğer Öğretim ÜyesiDr. Öğretim Üyesi Uğur UZUNER
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Soğutma ve dondurma gibi geleneksel işleme teknolojileri, su ürünlerinin otolitik ve mikrobiyal bozulmalarından korumak için kullanılırken, yenilikçi teknolojiler ekonomik ve çevresel taleplere yanıt vermeye odaklanmaktadır. Bu ders kapsamında su ürünlerinin soğutulması, dondurulması, çözülmesi ve paketlenmesindeki ilerlemeler hakkında bilgi verilerek ve su ürünleri endüstrisi için yeni proses teknolojileri hakkındaki bilgileri güncellenecektir. Ayrıca, işlenmiş su ürünlerinin ürün kalitesi ve güvenliği üzerindeki işleme etkilerinin de vurgulanması amaçlanmıştır. Aynı zamanda bu ders güvenli ve etkili doğal antimikrobiyal ve katkı maddelerinin geliştirilmesine ait konuların da içermektedir.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : yenilikçi su ürünleri işleme teknolojileri hakkında bilgi edinirler2,3,81,3,
ÖK - 2 : denizel kaynaklardan yeni ürünler üretebilirler1,3,51,
ÖK - 3 : deniz kaynaklarını etkin kullanabilirler3,4,51,
ÖK - 4 : yenilikçi teknolojiler hakkında su ürünleri işleme sanayisine danışmanlık yapabilirler7,8,9,101,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Soğutma, Dondurma, Çözdürme ve Paketlemede İleri Teknolojiler, Sucul Gıdalarda Yenilebilir Film ve Kaplamalarda Gelişmiş Teknolojiler, Su Ürünlerinde Yüksek Sıvı Basınçla İşleme, Işınlama Teknolojisi, Su Ürünleri İşlemede Ultrasonik Kullanımı, Titreşimi Elektrik Alan Kullanımı ile İşleme, Su Ürünleri İşlemesinde Yenilikçi Dielektrik Uygulamalar, Su Ürünleri İşlemede Ozon Uygulaması, Su Ürünlerinin Korunmasında Doğal Antimikrobiyal Stratejilerin Uygulanması, Nanoteknoloji Uygulamaları, Su Ürünleri İşlemede Yeni Termal Sterilizasyon Teknolojileri, Denizel Kaynakların Atıkları ve Yan Ürünlerinin İşlemesindeki Gelişmeler, Su Ürünleri İşlemede Diğer Yenilikçi Teknolojiler.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Soğutma yöntemlerinde İleri Teknolojiler
 Hafta 2Dondurma ve Çözdürmede İleri Teknolojiler
 Hafta 3Ambalaj teknolojisindeki Gelişmeler
 Hafta 4Sucul Gıdalarda Yenilebilir Film ve Kaplamalarda Gelişmiş Teknolojiler,
 Hafta 5Su Ürünleri İşlemede Ultrasonik İşlem Kullanımı,
 Hafta 6Su Ürünlerinde Yüksek Sıvı Basınçla İşleme, Işınlama Teknolojisi,
 Hafta 7Titreşimli Elektrik Alan Kullanımı ile İşleme,
 Hafta 8Su Ürünleri İşlemesinde Yenilikçi Dielektrik Uygulamalar (Mikrodalga ve Radyo Frekansı),
 Hafta 91. vize
 Hafta 10Su Ürünleri İşlemede Ozon Uygulaması,
 Hafta 11Su Ürünlerinin Korunmasında Doğal Koruyucuların Kullanımı. Su Ürünlerinin Korunmasında Doğal Antimikrobiyal Stratejilerin Uygulanması,
 Hafta 12Sous Vide Teknolojisi, Nanoteknoloji Uygulamaları,
 Hafta 13Ödev ve sunuların değerlendirilmesi
 Hafta 14Su Ürünleri İşlemede Yeni Termal Sterilizasyon Teknolojileri,
 Hafta 15Denizel Kaynakların Atıkları ve Yan Ürünlerinin İşlemesindeki Gelişmeler, Su Ürünleri İşlemede Diğer Yenilikçi Teknolojiler
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Ozogul, Y. 2019. Innovative Technologies in Seafood Processing. CRC Press, ISBN 9780815366447 -376 pages.
 
İlave Kaynak
1Borda, D., Nicolau, A.I., Raspor, P. 2017. Trends in Fish Processing Technologies. CRC Press, ISBN 9781498729178 , 331 pages
2George M. Hall (Editor), 2017. Fish Processing: Sustainability and New Opportunities, 3Wiley, 12 pages.
3Goyal, M.R., Suleria, H,A.R., Kirubanandan, S. Technological Processes for Marine Foods, From Water to Fork: Bioactive Compounds, Industrial Applications and Genemics. Apple Academic Press. 375 pages.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 18.11.2024 2 30
Kısa sınav 13 26.12.2024 1 20
Dönem sonu sınavı 16 08.01.2025 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 12 36
Sınıf dışı çalışma 3 3 9
Arasınav için hazırlık 3 2 6
Arasınav 2 1 2
Ödev 3 3 9
Kısa sınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 5 2 10
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü75