|
BTBI7174 | Monitoring Biotoxins in Seafoods | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Diğer Öğretim Üyesi | Assoc. Prof. Dr. Bekir TUFAN | Öğretim Dili | İngilizce | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, öğrencilere su ürünleri kaynaklı biyotoksin tipleri ve insanlar üzerindeki etkileri üzerinde bilgilendirmektir. Ayrıca bu toksinlerin analiz yöntemleri hakkında bilgi vererek öğrencilerin bu alanda bilimsel çalışmalarda bulunabilme yeterliliğini ve bu toksinlerin kontrolünü sağlamaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Su ürünlerindeki toksinler hakkında bilgi edinirler | 1,5 | 1, | ÖK - 2 : | Su ürünleri kaynaklı biyotoksinleri analiz edebilirler | 3 | 1,3, | ÖK - 3 : | Su ürünleri biyotoksinler hakkında bilimsel çalışma yapabilirler | 2,8 | 1,3,5, | ÖK - 4 : | Su ürünleri kaynaklı biyotoksinleri önleyebilirler | 4 | 1,3,5, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Giriş. Dünyada biyotoksin zehirlenmesinin epidemiyolojisi. Biyotoksin tipleri. Alg toksinleri Dünyada en yaygın olan toksik alglerin dağılımı. Biyojenik aminler, Histamin zehirlenmesi, Nitrosaminler. Su ürünleri kaynaklı bakteriyel toksinler. Biyotoksinlerin su ürünlerinde kontrol prosedürleri. Biyotoksin analiz yöntemleri. Fare biyoassayleri. Yüksek Performanslı sıvı kromatografisi yöntemi. Enzim immunoassayler, Toksinler için diğer analiz yöntemleri
|
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Giriş. Dünyada biyotoksin zehirlenmesinin epidemiyolojisi. | | Hafta 2 | Biyotoksin tipleri. Alg toksinleri. | | Hafta 3 | Dünyada en yaygın olan toksik alglerin dağılımı. Paralitik kabuklu zehirlenmesi (PSP) ve toksinlerin analiz yöntemleri. | | Hafta 4 | Dierheik kabuklu zehirlenmesi (DSP) ve toksinlerin analiz yöntemleri | | Hafta 5 | Nörotoksik kabuklu zehirlenmesi (NSP) ve toksinlerin analiz yöntemleri | | Hafta 6 | Amnesik kabuklu zehirlenmesi (ASP) ve toksinlerin analiz yöntemleri | | Hafta 7 | Ciguatera zehirlenmesi ve toksinlerin analiz yöntemleri | | Hafta 8 | Balon balığı zehirlenmesi ve toksinlerin analiz yöntemleri | | Hafta 9 | 1. Ara sınavı | | Hafta 10 | Diğer alg toksinleri ve analiz yöntemleri | | Hafta 11 | Biyojenik aminlerden kaynaklı gıda zehirlenmeleri | | Hafta 12 | Histamin zehirlenmesi ve histamin analiz yöntemleri, kontrol prosedürleri | | Hafta 13 | Kısa sınav | | Hafta 14 | Nitrosaminler. Su ürünleri kaynaklı bakteriyel toksinler. | | Hafta 15 | Biyotoksinlerin su ürünlerinde kontrol prosedürleri. | | Hafta 16 | Final sınavı | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 16.11.2024 | 2 | 30 | Yıl içi çalışma | 10 | 25.11.2024 | 2 | 5 | Kısa sınav | 13 | 16.12.2024 | 1 | 15 | Dönem sonu sınavı | 16 | 06.01.2025 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 6 | 2 | 12 | Arasınav için hazırlık | 10 | 1 | 10 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 3 | 3 | 9 | Kısa sınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 8 | 2 | 16 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 92 |
|