Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/fbebalikcilik
Tel: +90 0462 7522805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTBI7174Monitoring Biotoxins in Seafoods3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Diğer Öğretim ÜyesiAssoc. Prof. Dr. Bekir TUFAN
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı, öğrencilere su ürünleri kaynaklı biyotoksin tipleri ve insanlar üzerindeki etkileri üzerinde bilgilendirmektir. Ayrıca bu toksinlerin analiz yöntemleri hakkında bilgi vererek öğrencilerin bu alanda bilimsel çalışmalarda bulunabilme yeterliliğini ve bu toksinlerin kontrolünü sağlamaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Su ürünlerindeki toksinler hakkında bilgi edinirler1,51,
ÖK - 2 : Su ürünleri kaynaklı biyotoksinleri analiz edebilirler31,3,
ÖK - 3 : Su ürünleri biyotoksinler hakkında bilimsel çalışma yapabilirler2,81,3,5,
ÖK - 4 : Su ürünleri kaynaklı biyotoksinleri önleyebilirler41,3,5,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Giriş. Dünyada biyotoksin zehirlenmesinin epidemiyolojisi. Biyotoksin tipleri. Alg toksinleri Dünyada en yaygın olan toksik alglerin dağılımı. Biyojenik aminler, Histamin zehirlenmesi, Nitrosaminler. Su ürünleri kaynaklı bakteriyel toksinler. Biyotoksinlerin su ürünlerinde kontrol prosedürleri. Biyotoksin analiz yöntemleri. Fare biyoassayleri. Yüksek Performanslı sıvı kromatografisi yöntemi. Enzim immunoassayler, Toksinler için diğer analiz yöntemleri
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Giriş. Dünyada biyotoksin zehirlenmesinin epidemiyolojisi.
 Hafta 2Biyotoksin tipleri. Alg toksinleri.
 Hafta 3Dünyada en yaygın olan toksik alglerin dağılımı. Paralitik kabuklu zehirlenmesi (PSP) ve toksinlerin analiz yöntemleri.
 Hafta 4Dierheik kabuklu zehirlenmesi (DSP) ve toksinlerin analiz yöntemleri
 Hafta 5Nörotoksik kabuklu zehirlenmesi (NSP) ve toksinlerin analiz yöntemleri
 Hafta 6Amnesik kabuklu zehirlenmesi (ASP) ve toksinlerin analiz yöntemleri
 Hafta 7Ciguatera zehirlenmesi ve toksinlerin analiz yöntemleri
 Hafta 8Balon balığı zehirlenmesi ve toksinlerin analiz yöntemleri
 Hafta 91. Ara sınavı
 Hafta 10Diğer alg toksinleri ve analiz yöntemleri
 Hafta 11Biyojenik aminlerden kaynaklı gıda zehirlenmeleri
 Hafta 12Histamin zehirlenmesi ve histamin analiz yöntemleri, kontrol prosedürleri
 Hafta 13Kısa sınav
 Hafta 14Nitrosaminler. Su ürünleri kaynaklı bakteriyel toksinler.
 Hafta 15Biyotoksinlerin su ürünlerinde kontrol prosedürleri.
 Hafta 16Final sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 16.11.2024 2 30
Yıl içi çalışma 10 25.11.2024 2 5
Kısa sınav 13 16.12.2024 1 15
Dönem sonu sınavı 16 06.01.2025 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 6 2 12
Arasınav için hazırlık 10 1 10
Arasınav 1 1 1
Ödev 3 3 9
Kısa sınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 8 2 16
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü92