|
BTM4026 | Su Ürünlerinde Ambalajlama Tekniği | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin ana hedefi taze ve işlenmiş su ürünlerinde taşıma ve depolama esnasında kullanılacak ambalaj teknikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Her bir paketleme metodu için kullanılan paketleme materyallerini anlayabilirler | 1,4 | 1,2,3,4,5,6 | ÖK - 2 : | Taze ve işlenmiş su ürünlerinin taşınması, depolanması ve pazarlanmasında uygun paketleme tekniklerini seçebilirler | 1,4 | 1,2,3,4,5,6 | ÖK - 3 : | Gerekli yerlerde paketleme tekniklerini kullanabilirler | 1,4 | 1,2,3,4,5,6 | ÖK - 4 : | Su ürünleri işletmelerinde paketleme konularında danışmanlık yapabilirler | 1,4 | 1,2,3,4,5,6 | ÖK - 5 : | Su ürünlerinin muhafazasında uygun paketleme teknikleri seçerek doğru kararlar verebilirler | 1,4 | 1,2,3,4,5,6 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Paketlemenin fonksiyonları. Paketleme materyalleri. Paketleme yasaları. Balıkçılık ürünleri için spesifik paketleme metotları. Taze su ürünlerinin paketlenmesi. İşlenmiş su ürünlerinin paketlenmesi. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Giriş. Paketlemenin fonksiyonları. | | Hafta 2 | Paketleme materyalleri. | | Hafta 3 | Paketleme materyalleri devam | | Hafta 4 | Paketleme yasaları. Öğrenci sunuları | | Hafta 5 | Taze su ürünlerinde toplu ve parekende paketleme yöntemleri | | Hafta 6 | Taze su ürünlerinde toplu ve parekende paketleme yöntemleri devam | | Hafta 7 | Taze su ürünlerinde toplu ve parekende paketleme yöntemleri devam | | Hafta 8 | Kısa sınav. Su ürünü taşımada frigo frig sistemler | | Hafta 9 | Vakuum paketleme | | Hafta 10 | Modifiye atmosfer ve kontrol atmosfer paketleme yöntemleri | | Hafta 11 | Konserve paketleme | | Hafta 12 | Pişmiş su ürünleri için Sous-vide teknolojisi | | Hafta 13 | Pişirilmiş ürünler için diğer paketleme yöntemleri | | Hafta 14 | Paketlemede kullanılan ileri teknikler | | Hafta 15 | Ödevlerin değerlendirilmesi | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Köse, S. 2008; Basılmamış ders notları. (Unpublished lecture notes) | | 2 | Anonim, 1992; Retail Packaging of Fish and Fishery Products, Infofish Technical Handbook 5. | | |
1 | Daniel, L. and Wong, C. P. 2008; Materials for Advanced Packaging. Springer. | | 2 | Farber, J. M. and Dodds, K. 1995; Principles of Modified-Atmosphere and Sous Vide Product Packaging, Technomic publications. | | 3 | Ghazala, S. 1998; Sous Vide and Cook-Chill Processing for the Food Industry, Chapman and Hall Food Science Book. | | 4 | Keller, T., McGee, H. 2008; Under Pressure, Cooking Sous Vide. | | 5 | Kerry, J., Butler, P. 2008; Smart Packaging Technologies for Fast Moving Consumer Goods, John Wiley and Sons Ltd, England. | | 6 | Rahman, M. S. 2007; Handbook of Food Preservation, Second Edition (Food Science and Technology) . CRC Press. | | 7 | Ward, T. and Phillips, B. 2008. Seafood Ecolabelling. Wiley and Balckwell. Oxford, UK. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 16.11.2024 | 2 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 06.01.2025 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 5 | 6 | 30 | Uygulama | 2 | 5 | 10 | Ödev | 2 | 3 | 6 | Kısa sınav | 1 | 2 | 2 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 6 | 2 | 12 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 90 |
|