Türkçe | English
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
sbf.ktu.edu.tr
Tel: +90 0462 2300476
SBF
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

HEM1053Beslenme2+0+0AKTS:2
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüHEMŞİRELİK BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Nazlı Nur ASLAN ÇİN
Diğer Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Nazlı Nur ASLAN ÇİN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini anlamak, beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi kavrayarak hastalıkların tanı ve tedavisinde beslenmenin etkisi konusunda farkındalık kazandırmaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Yeterli ve dengeli beslenmeyi tanımlar7,15,161
ÖK - 2 : Besin öğelerini sayar ve besinlerin enerji değerini tanımlar7,15,161
ÖK - 3 : Karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler ve minerallerin vücuttaki işlevlerini tanımlar. 7,15,161
ÖK - 4 : Vitaminlerin ve minerallerin yetersizliği ve fazlalığında oluşan hastalıkları tanımlar
ÖK - 5 : Hastalık durumunda beslenmeyi tanımlar
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Beslenme, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi, besin grupları, karbonhidratların tanımı, gruplanması, metabolizması, sindirim ve emilimi, beslenmede önemi, farklı gruplar için gereksinimler, kaynakları, proteinlerin tanımı, dipeptid ve polipeptid bağlar, elzem aminoasitler, metabolizması, sindirim ve emilimi, beslenmede önemi, farklı gruplar için gereksinimler ve kaynakları, lipidler tanımı, sınıflandırılması, elzem yağ asitleri, metabolizması, sindirim ve emilimi, beslenmede önemi, farklı gruplar için gereksinimler ve kaynakları, enerji metabolizması, vitaminler ve minerallerin insan sağlığındaki önemi, yetersizliğinde oluşan sağlık sorunları, besinsel kaynakları nelerdir? Diyet planlama nedir? Nasıl yapılır?Dikkat edilmesi gereken noktalar, büyümenin izlenmesi, anne sütünün önemi, bebek beslenmesi, risk gruplarında beslenme, Obezite, Diabetes Mellitusta beslenme, Kalp-damar hastalıklarında beslenme, Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme, Böbrek hastalıklarında beslenme, Karaciğer, pankreas ve safra kesesi hastalıkları, Kanserde beslenme, kemik eklem hastalıklarında beslenme
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Beslenme ve Sağlık
 Hafta 2Besin ve Besin Ögeleri
 Hafta 3Makro Besin Ögeleri
 Hafta 4Vitaminler
 Hafta 5Mineral
 Hafta 6Besin Grupları
 Hafta 7Enerji Metabolizması
 Hafta 8Vücut Ağırlık Denetimi
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme
 Hafta 11Anne Sütü ve 0-1 Yaş Dönemi Bebek Beslenmesi
 Hafta 12Yetişkin Dönemde Sık Görülen Beslenme Sorunları-I
 Hafta 13Yetişkin Dönemde Sık Görülen Beslenme Sorunları-II
 Hafta 14Popüler Diyetler ve Sağlık Etkileri
 Hafta 15Tartışma
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Baysal A.. 1990; Beslenme. Hacettepe Unıversıtesı Yayınları,İstanbul
2Contemporary Nutrition
 
İlave Kaynak
1Perspectives Nutrition
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9. 1 saat 50
Dönem sonu sınavı 16. 1 saat 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 3 3 9
Arasınav için hazırlık 5 1 5
Arasınav 1 2 2
Dönem sonu sınavı için hazırlık 5 2 10
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü55