Türkçe | English
EDEBİYAT FAKÜLTESİ / TARİH BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/tarih
Tel: +90 0462 3773214
EF
EDEBİYAT FAKÜLTESİ / TARİH BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

TRH2053Sanat Tarihi2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüTARİH BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Raziye Çiğdem ÖNAL
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
Staj2 Gün staj
 
Dersin Amacı:
Türk milletinin kurmuş olduğu medeniyet birikiminin izlerini takip ederek geçmişin zengin kültürel katmanlarını bilinir kılma. Bağlı olduğu medeniyet geçmişinin sanat eserlerini tanıma yolu ile belli düzeyde kültürel doygunluğa erişme.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Sanat Tarihinin doğan maddi kültür varlıklarını inceleyen bir bilim dalı olduğunu; görsel sanatların değişik mekânlarda, tarihsel bir süreç içindeki oluşumunu, işlevini ve mantığını inceleyebilmeyi, sanatçı ve eserler üzerine yorumlar yaparak sanatın anlaşılırlığını sağlarlar11,
ÖK - 2 : Türk Sanatının oluşum ve gelişim süreçlerini neden sonuç ilişkisi içerisinde inceleyerek tanıyabilme.131,
ÖK - 3 : Başlangıcından Büyük Selçuklu dönemi sonuna kadar Türk Sanatını ve sanat eserlerini tarihsel ve bölgesel olarak ayırt ederek sınıflandırabilme.1,
ÖK - 4 : Hun uygarlığı ve sanatını etki alanları ile birlikte tasnif edebilme. Göktürk ve Uygur uygarlıkları ile sanatlarının genel özelliklerini belirleyebilme.1,
ÖK - 5 : Karahanlı uygarlığını ve sanatını örnekler ile açıklayabilme. Gazneli uygarlığını ve sanatını etki alanları ile birlikte takip edebilme. 1,
ÖK - 6 : Büyük Selçuklu uygarlığını ve sanatını gözlemleyebilme. Kafkasya Türk Sanatlarını ve özelliklerini tanıyabilme. 1,
ÖK - 7 : Anadolu Selçuklu döneminden günümüze kadar Türk sanatını ve sanat eserlerini tarihsel ve bölgesel olarak ayırt ederek sınıflandırabilme.1,
ÖK - 8 : Beylikler Dönemi sanatı ve mimarisinin gelişim evrelerini izleyebilme.1,
ÖK - 9 : Osmanlı Dönemi sanatının özgün zirve eserler ortaya koyduğunu fark edebilme.1,
ÖK - 10 : Batı sanatı ve batı Avrupa mimarisinin gelişim evrelerini izleyebilme. 1,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
İslamiyet?ten önceki Türk kültür çevresi ile başlayan ve Türklerin devlet kurdukları coğrafyaları da içine alarak gelişen Türk sanatının, Anadolu yarımadasında erişilen zirve eserlere evrilme süreci konu edilmektedir.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Sanat ve Sanat Tarihi kavramları, sanat türleri ve plastik sanatlar yaklaşım metodolojisi üzerine notlar.
 Hafta 2Anadolu medeniyetleri ve dünyanın yedi harikası üzerine gözlemler.
 Hafta 3İslamiyet Öncesi Türk sanatı görsellerle desteklenerek detaylandırılır. Hayvan resimli bozkır sanatı genel özellikleri ortaya konur. Pazırık halısı tanıtılır.
 Hafta 4İslam Sanatına giriş ve kavramlar hatırlatılır. İslam mimarisi bölümleri gruplandırılır. Yapı örnekleri incelenir. Plan okumanın nasıl yapılacağı aktarılır.
 Hafta 5Ortaçağ İslam mimarisi genel özellikleriyle sunulur. Emevi, Abbasi, Karahamlı, Gazneli ve Büyük Selçuklu Mimarisinden örnekler incelenir.
 Hafta 6Anadolu Selçuklu Mimarisi gruplar halinde örneklerle incelenir.
 Hafta 7Osmanlı mimarisi gruplandırılarak incelenir. Erken, Klasik ve geç dönem Osmanlı mimarisi örneklerle ele alınır. Osmanlı mimarisinin gelişim evreleri belirlenir. Geç dönem Osmanlı mimarisinin batılılaşma üslup özellikleri incelenir.
 Hafta 8Osmanlı mimarisi gruplandırılarak incelenir. Erken, Klasik ve geç dönem Osmanlı mimarisi örneklerle ele alınır. Osmanlı mimarisinin gelişim evreleri belirlenir. Geç dönem Osmanlı mimarisinin batılılaşma üslup özellikleri incelenir.
 Hafta 9Ara değerlendirme sınavı ile ölçme değerlendirme yapılır.
 Hafta 10Osmanlı mimarisi gruplandırılarak incelenir. Erken, Klasik ve geç dönem Osmanlı mimarisi örneklerle ele alınır. Osmanlı mimarisinin gelişim evreleri belirlenir. Geç dönem Osmanlı mimarisinin batılılaşma üslup özellikleri incelenir.
 Hafta 11Osmanlı mimarisi gruplandırılarak incelenir. Erken, Klasik ve geç dönem Osmanlı mimarisi örneklerle ele alınır. Osmanlı mimarisinin gelişim evreleri belirlenir. Geç dönem Osmanlı mimarisinin batılılaşma üslup özellikleri incelenir.
 Hafta 12Osmanlı mimarisi gruplandırılarak incelenir. Erken, Klasik ve geç dönem Osmanlı mimarisi örneklerle ele alınır. Osmanlı mimarisinin gelişim evreleri belirlenir. Geç dönem Osmanlı mimarisinin batılılaşma üslup özellikleri incelenir.
 Hafta 13Osmanlı mimarisi gruplandırılarak incelenir. Erken, Klasik ve geç dönem Osmanlı mimarisi örneklerle ele alınır. Osmanlı mimarisinin gelişim evreleri belirlenir. Geç dönem Osmanlı mimarisinin batılılaşma üslup özellikleri incelenir.
 Hafta 14Osmanlı mimarisi gruplandırılarak incelenir. Erken, Klasik ve geç dönem Osmanlı mimarisi örneklerle ele alınır. Osmanlı mimarisinin gelişim evreleri belirlenir. Geç dönem Osmanlı mimarisinin batılılaşma üslup özellikleri incelenir.
 Hafta 15Osmanlı mimarisi gruplandırılarak incelenir. Erken, Klasik ve geç dönem Osmanlı mimarisi örneklerle ele alınır. Osmanlı mimarisinin gelişim evreleri belirlenir. Geç dönem Osmanlı mimarisinin batılılaşma üslup özellikleri incelenir.
 Hafta 16Bitirme sınavı yoluyla ölçme değerlendirme yapılır.
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Güvemli, Z. (2005). Sanat tarihi. Varlık Yayınları, İstanbul.
2Özdal, M. A. ve Özdal E. (2021), Türk Sanatı ve Mimari I, KDY, İstanbul.
3Aslanapa, Oktay (1989). Türk Sanatı. İstanbul: Remzi Kitabevi.
4Çoruhlu, Yaşar (2007). Erken Devir Türk Sanatı. İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
5Ögel, Bahaddin (1991). İslamiyetten Önce Türk Kültür Tarihi. İstanbul: TTK Yayınları.
6Ögel, Semra (1986). Anadolu Selçuklu Sanatı Üzerine Görüşler, İstanbul: Matbaa Teknisyenleri Basımevi.
 
İlave Kaynak
1Altun, Ara (1988). Ortaçağ Türk Mimarisinin Anahatları İçin Bir Özet. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.
2Kuban, Doğan (2021). Osmanlı Mimarisi. İstanbul: Yem Yayınevi.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 1 hafta 25 Kasım-03 Aralık 2023 60 dakika 50
Dönem sonu sınavı 2 hafta 15-28 Ocak 2024 60 dakika 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 16 32
Arasınav için hazırlık 4 1 4
Arasınav 2 1 2
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 2 8
Dönem sonu sınavı 2 2 4
Toplam Çalışma Yükü50