Türkçe | English
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU / TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER BÖLÜMÜ
İLK VE ACİL YARDIM
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/shmyo/bolumlertibbihizmetlervetekniklertanitim
Tel: +90 0462 0462-3775925
SHMYO
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU / TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER BÖLÜMÜ / İLK VE ACİL YARDIM
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

Eğitim Amaçları :
Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, hasta ve kazazedelere temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil bakım uygulayabilen, ilk müdahaleleri yapılmış hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan nitelikli sağlık teknikeri yetiştirmektir.
 
Programın Öğrenim Kazanımları :
Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler :
PÖK-1: Acil sağlık hizmetleri ve acil hasta bakımı konularında temel ve klinik mesleki bilgileri kavrar, edindiği bu bilgilerle alanında tıbbi tedavi ve bakım planlarını uygulama becerisine sahip olur.
PÖK-2: İnsan anatomisi ve fizyolojisi alanlarında temel ve klinik bilgileri kavrar ve alanına özgün tıbbi terminolojiyi doğru kullanır.
PÖK-3: Acil durumlarda uygulanacak ilaçları, etki mekanizmalarını ve bu ilaçların veriliş yollarını bilir, ilaç uygulama ve girişim becerisine sahip olur.
PÖK-4: Alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri, teknik ekipman, ambulans donanımı, cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibidir ve vakaya uygun olarak kullanır.
PÖK-5: Alanında sahip olduğu temel ve klinik bilgisine dayanarak gerektiğinde vücut mekaniklerini doğru bir şekilde kullanarak acil bakım ve kurtarma girişimlerini uygular.
PÖK-6: Acil yardım durumunda hastaya / kazazedeye yönelik yapılacak ilk ve acil yardım tekniklerini uygun şekilde planlar, yönetir ve saptanan soruna yönelik acil bakım müdahalesini gerçekleştirir.
PÖK-7: Sistem hastalıklarını bilir ve sistem hastalıklarının acil durumlarında doğru tanıyı tespit ve analiz ederek gerekli acil bakım uygulamalarını yapar.
PÖK-8: Alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak uygulamalarda karşılaşılan sorunları analiz eder, çözüm için planlanan çalışmalarda bağımsız olarak ve/veya ekip içerisinde yer alarak gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
PÖK-9: Alanı ile ilgili edindiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirmek için gerekli mesleki hizmet içi eğitim faaliyetlerine, proje üretim ve yönetim programlarına ve gereksinim duyduğu diğer çalışmalara katılır.
PÖK-10: Hastalar, hasta yakınları, hekimler, diğer sağlık profesyonelleri ve 112 çağrı merkezi ile etkin bir iletişim ve işbirliği içerisinde çalışır.
PÖK-11: Türkçe' yi ve en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde bir yabancı dili kavrar, ulusal ve uluslararası düzeyde alanındaki gelişmelere ait bilgileri izler ve meslektaşları ile etkin bir iletişim kurabilir.
PÖK-12: En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte alanının gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖK-13: Mevzuatın verdiği yetki çerçevesinde görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik ve mevzuatı bilir, acil hasta ve yaralıya müdahale sırasında, tıbbi otoritelerin tanıdığı kılavuzları ve mevzuatın belirttiği akış çizelgelerini uygularken mesleki etik kurallarına uygun hareket eder.
PÖK-14: Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır.
PÖK-15: Çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, halk sağlığı ve sağlıklı yaşam konularında yeterli bilince sahiptir.
   
   
TYYÇ/Program Kazanımları Matrisi