Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM3022Su Kalitesi Yönetimi2+0+0AKTS:3
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim Sistemi
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Erol ÇAPKIN
Diğer Öğretim ÜyesiProf.Dr.İlhan ALTINOK
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Su ortamlarının kalite sınıflandırmaları, atık suların boşaltım ilkeleri ve kalitesinin korunmasına ilişkin yasal düzenlemeler ile izleme ve denetleme usul ve esasları konularındaki bilgileri öğrencilere aktarmak.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Su kaynaklarının kalitesini belirleyebilir7,81
ÖK - 2 : Su kalite parametrelerini tanımlayabilirler7,81
ÖK - 3 : Su kaynaklarının iyileştirilme ve geliştirilme çalışmaları yapabilir7,81
ÖK - 4 : Içsu ve denizlerin kullanımlarını konusunda düzenleme yapabilir7,81
ÖK - 5 : Su kalitesiyle ilgili izleme çalışmaları yapabilir.7,81
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Akuatik ortamda kimyasal dengeler, su kalitesinin önemi, su kalite kriterlerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi. Atık suların alıcı ortamlarda etkileri, kirlik yüklerinin tespiti, su kalite kriterleri ve standartlar, su kirliliğinde risk analizleri.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Kirliliğin genel tanımı ve bu konudaki bazı kavramların açıklaması.
 Hafta 2Su kirliliğinin nedenleri ve çeşitleri.
 Hafta 3Su ortamlarının kalite sınıflandırmaları ve kullanım amaçları
 Hafta 4Su kalitesinin korunmasına ilişkin planlama esasları ve yasakları
 Hafta 5Atık suların boşaltım ilkelerini ve boşaltım izni esasları
 Hafta 6Atık su arıtımı
 Hafta 7Örnekleme yöntemleri
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Su ürünleri yetiştiriciliğinin çevreye etkisi
 Hafta 10Yetiştiricilik tesislerinin izlenmesi
 Hafta 11Tarımsal kaynaklı azot kirlenme
 Hafta 12Pestisitlerin su kalitesine etkisi
 Hafta 13Su kirliliğinin önlenmesi amacıyla yapılacak izleme ve denetleme esasları
 Hafta 14Çevre etki değerlendirme
 Hafta 15Türkiyede su kalitesi yönetimi
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Egemen, O. 2006. Su Kalitesi, Ege Üniversitesi Yayınları No: 14, İzmir.
 
İlave Kaynak
1Weiner, E.R. 2007. Application of Environmental aquatic chemistry, CRS Press.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 21/10/2018 0,35 50
Dönem sonu sınavı 16 9/01/2019 0,40 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 1 2
Sınıf dışı çalışma 2 1 2
Arasınav için hazırlık 3 1 3
Arasınav .5 1 .5
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 1 3
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü11.5