Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM2032Balık Sistematiği2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Hacer SAĞLAM
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Ertuğ DÜZGÜNEŞ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Türkiye sularında yaşayan balıkları tanıma, taksonomik, morfolojik ve genel özelliklerini bilme ve tür ayırımını yapabilmektir.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Türkiye içsu ve denizlerinde yaşayan önemli türleri tanıyabilir 9,121,3,
ÖK - 2 : Önemli balık türlerinin taksonomi, morfolojisi ve genel özelliklerini bilir.9,121,3,
ÖK - 3 : Balıkları morfometrik ve meristik özelliklerine göre tür ayırımını yapabilir. 9,121,3,
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Türkiye içsu ve denizlerinde yaşayan çenesiz, kıkırdaklı ve kemikli balıkların genel özellikleri, taksonomisi, morfolojisi, genel biyolojisi
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Sistematiğin tanımı. Filogenetik sınıflandırma. Monofiletik sınıflandırma (Tür, Cins, Aile, Takım, Sınıf, Şube). Binominal isimlendirme ve kuralları. Balıklarda morfometrik ve meristik özellikler
 Hafta 2Çenesiz (Agnatha:Lamprey ve Hagfish) balıkların taksonomisi. Lamprey ve Hagfish balıkların morfometrik ve meristik özellikleri.
 Hafta 3Kıkırdaklı balıkların taksonomisi (Elasmobranchia (köpek balıkları ve vatozlar) ve Holocephali (denizkedileri), morfolojisi ve biyo-ekolojik özellikleri.
 Hafta 4Kemikli balıkların sınıflandırılması (Actinopterygii ve Sarcopterygii) ve genel özellikleri. Acipenseriformes (Mersin balığıgiller) takımının genel özellikleri ve morfometrik ve meristik özellikleri.
 Hafta 5Anguiliformes (Yılan balığıgiller) ve Siluriformes (Yayın balığıgiller) takımlarının genel özellikleri, morfolojisi ve biyo-ekolojik özellikleri. Müren ve Mığrıların genel özellikleri.
 Hafta 6Clupeiformes (Ringa balığıgiller) takımının genel özellikleri, morfolojileri ve önemli türleri (sardalye, tirsi, çaça ve hamsi). Tür ayırımında dikkat edilecek diagnostik özellikleri
 Hafta 7Salmoniformes (alabalıkgiller), Gadiformes (Mezgitgiller), Beloniformes (Zargan balığıgiller), takımlarının taksonomisi, morfolojisi ve genel özellikleri
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Syngnathiformes (Denizatı ve deniz iğneleri) ve Scorpaeniformes (iskorpitgiller)takımlarının taksonomisi, morfolojisi ve genel özellikleri.
 Hafta 10Cypriniformes (sazangiller)ve Esociformes (Turna balığıgiller)takımlarının taksonomisi, morfolojisi ve genel özellikleri
 Hafta 11Lampriformes ve Lophiiformes (Fener balığıgiller)takımlarının taksonomisi, morfolojisi ve genel özellikleri
 Hafta 12Pleuronectiformes (Yassı balıklar) takımının taksonomisi, morfolojisi ve genel özellikleri. Kalkan, pisi ve dil balıklarının tür ayırımında dikkat edilecek özellikler.
 Hafta 13Perciformes (Levrekler=Dikenli yüzgeçliler) takımından Percoidei (Levrekler; Levrek, istavrit, lüfer ve mercan balıkları)) ve Mugilodei (Kefalımsılar) alt takımlarının taksonomisi, morfolojisi ve genel özellikleri. Barbunya ve Tekir balıklarının tür ayırımında dikkat edilecek özellikler.
 Hafta 14Perciformes (Levrekler=Dikenli yüzgeçliler) takımına ait Trachioidei (Trakonyalar), Blennioidei (Horozbinalar)ve Gobioidei (Kaya balıkları) alt takımlarının taksonomisi, morfolojisi ve genel özellikleri.
 Hafta 15Perciformes (Levrekler=Dikenli yüzgeçliler) takımına ait Scombroidei (Uskumru, palamut, orkinos, kılıç balıkları) alt takımının taksonomisi, morfolojisi ve genel özellikleri.
 Hafta 16Final sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Bat L., Erdem Y., Ustaoğlu Tırıl S., Yardım Ö., 2008. Balık Sistematiği. Nobel Bilim ve araştırma Merkezi Yayın no: 31. 270s.
2Mater, S., Kaya M., Bilecenoğlu ,M. 2002, Türkiye Deniz Balıkları Atlası. Ege Üniv.Su Ür. Fak.Yayınları, İzmir.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)

    

    

    

    

    

 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı