Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM2016Su Ürünlerinde Soğuk Muhafaza Teknikleri2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı çabuk bozulma özelliğine sahip su ürünlerinin bozulmayı geciktirici muhafaza yöntemleri hakkında detaylı bilgiler vererek su ürünleri işleme ve pazarlama alanında çalışacak mezunlarımızın su ürünleri kalitesini ve gıda güvenliğini korumada bu bilgilerini uygulamalarını sağlamaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Su ürünleri gıda kalitesini korumada uygun muhafaza yöntemini seçebilirler.1,41,3,4
ÖK - 2 : Su ürünleri pazarlamasında soğuk zincir hakkında yeterli bilgiye sahip olurlar.1,41
ÖK - 3 : Donmuş ve çözündürülmüş su ürünlerinde kalite kayıpları hakkında önlem alabilirler.1,41
ÖK - 4 : Su ürünleri işleme fabrikalarında su ürünleri muhafaza konularında çalışabilirler.1,41
ÖK - 5 : Su ürünleri pazarlama sektöründe çalışabilir veya danışmanlık yapabilirler.1,41,4
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Hammadde veya işlenmiş ürünlerin buzla korunmasında kullanılan buz tipleri, buz üretim şekilleri, süper soğutma, dondurarak depolama teknolojisinin genel prensipleri, dondurma tipleri, dondurma ve dondurularak depolama sırasında meydana gelen değişimler, çözdürme tipleri çözdürme sırasında meydana gelen değişimler, soğuk depolar, soğuk zincirle taşıma
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Su ürünlerinin bozulmasına etki eden faktörler
 Hafta 2Hammadde veya işlenmiş ürünlerin buzla korunmasında kullanılan buz tipleri,
 Hafta 3buz üretim şekilleri,
 Hafta 4Süper soğutma
 Hafta 5dondurarak depolama teknolojisinin genel prensipleri,
 Hafta 6dondurma tipleri
 Hafta 7Dondurma tipleri devam
 Hafta 8Su ürünlerinin dondurma ve dondurularak depolama sırasında meydana gelen değişimler,
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Donmuş ürünlerin çözdürme tipleri
 Hafta 11Donmuş ürünlerin çözdürme sırasında meydana gelen değişimler,
 Hafta 12Soğuk depolar
 Hafta 13Canlı su ürünlerin taşınması
 Hafta 14Taze su ürünlerin soğuk zincirle taşınması
 Hafta 15İşlenmiş Ürünlerin soğuk zincirle taşınması
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Köse, S. 2015. Basılmamış ders notları
2Hall, G.M.1997; Fish processing Technology. Blackie Academic and Professional, London, Second Edition.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 11/04/18 1 50
Dönem sonu sınavı 16 30/05/18 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 16 32
Sınıf dışı çalışma 1 3 3
Laboratuar çalışması 1 2 2
Arasınav için hazırlık 4 1 4
Arasınav 1 1 1
Uygulama 1 4 4
Ödev 1 2 2
Dönem sonu sınavı için hazırlık 7 1 7
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü57