Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM2014Deniz Canlıları Yetiştiriciliği2+1+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 1 saat uygulama
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Şebnem ATASARAL
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr.Gör.Dr. Ahmet ŞAHİN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Ders öğrencilere deniz canlıları yetiştiriciliğinin sürekli gelişen kapsam ve içeriğini tanıtmayı amaçlamaktadır. Özellikle Türkiye denizlerinde yetiştiriciliğin gelişimi, mevcut durumu ve potansiyeli kapsamlı olarak irdelenmektedir. Mümkün olduğu ölçüde araştırma-geliştirme birimleri ve ticari işletmelerde uygulamalar yapılarak öğrencilerin bilgi yanında görgü ve becerileri de artırılmaya çalışılmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : yetiştiriciliği yapılan deniz canlılarını tanıyabilirler.3,111
ÖK - 2 : deniz canlıları yetiştiriciliği yapmak için uygun yer seçebilirler.3,111
ÖK - 3 : canlı yem üretebilirler.3,111
ÖK - 4 : deniz kafeslerinin dizaynını yapabilirler.3,111
ÖK - 5 : deniz balıkları kuluçkahaneleri için gerekli donanımları belirleyebilirler.3,111
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Deniz canlıları yetiştiriciliğinin kısa tarihçesi, gelişimi ve kapsamı, Yer seçimi ve su kalitesi gereksinimleri. Canlı yem üretimi. Besin gereksinimleri ve besleme. Başlıca balık ve kabuklu türlerinin yetiştiricilik teknikleri: Deniz levreği ve çipura, yassı balıklar (kalkan) , somon ve deniz alabalığı, orkinos, kefallar, karides, midye ve istiridye.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Deniz canlıları yetiştiriciliğine giriş
 Hafta 2Deniz canlıları yetiştiriciliğine uygun yer seçimi
 Hafta 3Deniz canlıları yetiştiriciliğine sistem seçimi: Tank, kafes, şamandıra-halat
 Hafta 4Canlı yem üretimi: Alg üretimi
 Hafta 5Canlı yem üretimi : Rotifer ve artemia üretimi
 Hafta 6Deniz levreği ve çipura balıklarının biyoekolojik özellikleri
 Hafta 7Deniz levreği ve çipura balıkları yetiştiriciliği: Damızlık yönetimi ve döl alımı
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Deniz levreği ve çipura balıkları bakım ve beslenmesi
 Hafta 10Karides yetiştiriciliği
 Hafta 11Kalkan balığı yetiştiriciliği
 Hafta 12Orkinos yetiştiriciliği.
 Hafta 13Salmon yetiştiriciliği
 Hafta 14Midye ve istiridye yetiştiriciliği
 Hafta 15Potansiyel balık türleri ve yetiştiriciliği.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Tucker, J. W, 1998. Marine Fish Culture. Kluwer Academic Publishers, Boston, 760 s.
2Moretti, A. , Fernandez-Criado, M. P. , Cittolin, G. , Guidastri, R. , 1999. Manual on Hatchery Production of Seabass and Gilthead Seabream, Vol. 1, FAO, Rome.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Sunum 12 09/05/2018 50
Dönem sonu sınavı 16 04/06/2018 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 5 14 70
Arasınav için hazırlık 10 1 10
Uygulama 1 14 14
Dönem sonu sınavı için hazırlık 10 1 10
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü147