Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM4041Balıkçılıkta Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim Sistemi
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Su ürünlerinde yan ürünlerin değerlendirilmesi konusunda öğrencileri bilgilendirerek sürdürülebilir balıkçılık politikasına destek sağlamak ve bu alanda yapılacak bilimsel araştırmalarda öğrencilere alt yapı bilgisi oluşturmak.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : su ürünleri alanında farklı yan ürünleri tipleri ve kullanım alanlarını kavramış olurlar.1,3,4,6
ÖK - 2 : balıklardaki yan ürünler konusunda yorum yapıp bu ürünlerin sanayiye kazandırılması konusunda fikir yürütebilirler.1,3,4,6
ÖK - 3 : işleme tesislerindeki işleme atıklarının nasıl kullanılabileceği konusunda karar alabilirler.1,3,4,6
ÖK - 4 : su ürünleri yan ürün sanayisi için bilimsel araştırma yapabilirler.1,3,4,6
ÖK - 5 : sürdürülebilir balıkçılık politikasında su ürünlerinin etkili kullanımına nasıl katkı sağlayacakları konusunda yorum yapabilirler.1,3,4,6
ÖK - 6 : su ürünleri yan ürünlerinden yararlanarak yeni ürün üretebilirler.1,3,4,6
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Giriş. Su ürünlerinde yan ürünler. Su ürünleri avcılığı ve hasadındaki yan ürünlerin değerlendirilmesi: Balık unu ve yağı üretimi, İnci üretimi. Surimi üretimi. Balık burger ve köfte yapımı. Su ürünleri işleme sanayi atıklarının değerlendirilmesinde yöntemler: Havyar işlemesi. Kabukluların atıklarından kitin ve kitosan eldesi. Balık derisinden elde edilen ürünler. Diğer yan ürünlerin üretim teknolojisi.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Giriş. Su ürünlerinde yan ürün tipleri.
 Hafta 2Su ürünleri avcılığı ve hasadındaki yan ürünlerin değerlendirilmesi
 Hafta 3Balık unu üretimi
 Hafta 4Balık yağı üretimi
 Hafta 5Surimi üretimi
 Hafta 6Az kullanılan balık türlerinden balık burger ve köfte yapımı.
 Hafta 7Su ürünleri işleme sanayi atıklarının değerlendirilmesinde yöntemler
 Hafta 81. vize
 Hafta 9Balık havyarı üretimi. İnci üretimi
 Hafta 10Kabukluların atıklarından kitin ve kitozan üretimi
 Hafta 11Balık derisinin ürün üretimi, jelatin üretimi
 Hafta 12Diğer yan ürün işleme teknolojileri
 Hafta 13Öğrenci sunumları
 Hafta 14Öğrenci ödevlerinin değerlendirilmesi
 Hafta 15Öğrenci sunumları
 Hafta 16Final sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Ockerman, H. W.,1992; Fishery by-products, New York.
2Köse S. 2010. Basılmamış Ders Notları
 
İlave Kaynak
1Aitken, A., Mackie, U. M., Merritt, J. H. ve Windsor, M. L. 1982; Fish Handling and Processing, 2nd Edition, Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, Torry Research Station. Edinburgh, Her Majestys Stationary Office.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 04/04/2018 1 50
Dönem sonu sınavı 16 31/05/2018 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 13 26
Sınıf dışı çalışma 3 5 15
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 5 2 10
Dönem sonu sınavı 5 2 10
Toplam Çalışma Yükü62