Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM4026Su Ürünlerinde Ambalajlama Tekniği2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin ana hedefi taze ve işlenmiş su ürünlerinde taşıma ve depolama esnasında kullanılacak ambalaj teknikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Her bir paketleme metodu için kullanılan paketleme materyallerini anlayabilirler1,41,2,3,4,5,6
ÖK - 2 : Taze ve işlenmiş su ürünlerinin taşınması, depolanması ve pazarlanmasında uygun paketleme tekniklerini seçebilirler1,41,2,3,4,5,6
ÖK - 3 : Gerekli yerlerde paketleme tekniklerini kullanabilirler1,41,2,3,4,5,6
ÖK - 4 : Su ürünleri işletmelerinde paketleme konularında danışmanlık yapabilirler1,41,2,3,4,5,6
ÖK - 5 : Su ürünlerinin muhafazasında uygun paketleme teknikleri seçerek doğru kararlar verebilirler1,41,2,3,4,5,6
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Paketlemenin fonksiyonları. Paketleme materyalleri. Paketleme yasaları. Balıkçılık ürünleri için spesifik paketleme metotları. Taze su ürünlerinin paketlenmesi. İşlenmiş su ürünlerinin paketlenmesi.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Giriş. Paketlemenin fonksiyonları.
 Hafta 2Paketleme materyalleri.
 Hafta 3Paketleme materyalleri devam
 Hafta 4Paketleme yasaları. Öğrenci sunuları
 Hafta 5Taze su ürünlerinde toplu ve parekende paketleme yöntemleri
 Hafta 6Taze su ürünlerinde toplu ve parekende paketleme yöntemleri devam
 Hafta 7Taze su ürünlerinde toplu ve parekende paketleme yöntemleri devam
 Hafta 8Kısa sınav. Su ürünü taşımada frigo frig sistemler
 Hafta 9Vakuum paketleme
 Hafta 10Modifiye atmosfer ve kontrol atmosfer paketleme yöntemleri
 Hafta 11Konserve paketleme
 Hafta 12Pişmiş su ürünleri için Sous-vide teknolojisi
 Hafta 13Pişirilmiş ürünler için diğer paketleme yöntemleri
 Hafta 14Paketlemede kullanılan ileri teknikler
 Hafta 15Ödevlerin değerlendirilmesi
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Köse, S. 2008; Basılmamış ders notları. (Unpublished lecture notes)
2Anonim, 1992; Retail Packaging of Fish and Fishery Products, Infofish Technical Handbook 5.
 
İlave Kaynak
1Daniel, L. and Wong, C. P. 2008; Materials for Advanced Packaging. Springer.
2Farber, J. M. and Dodds, K. 1995; Principles of Modified-Atmosphere and Sous Vide Product Packaging, Technomic publications.
3Ghazala, S. 1998; Sous Vide and Cook-Chill Processing for the Food Industry, Chapman and Hall Food Science Book.
4Keller, T., McGee, H. 2008; Under Pressure, Cooking Sous Vide.
5Kerry, J., Butler, P. 2008; Smart Packaging Technologies for Fast Moving Consumer Goods, John Wiley and Sons Ltd, England.
6Rahman, M. S. 2007; Handbook of Food Preservation, Second Edition (Food Science and Technology) . CRC Press.
7Ward, T. and Phillips, B. 2008. Seafood Ecolabelling. Wiley and Balckwell. Oxford, UK.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 07/04/18 2 50
Dönem sonu sınavı 16 23/05/2018 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 1 14 14
Sınıf dışı çalışma 5 6 30
Uygulama 2 5 10
Ödev 2 3 6
Kısa sınav 1 2 2
Dönem sonu sınavı için hazırlık 6 2 12
Dönem sonu sınavı 1 2 2
Toplam Çalışma Yükü76