Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM3035Gıda Mevzuatı2+0+0AKTS:3
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Bekir TUFAN
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Öğrencileri su ürünlerinin üretildiği, işlendiği, muhafaza edildiği, satışa sunulduğu ve tüketildiği ortamlarla ilgili yasal gereksinimler hakkında bilgilendirmektir
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Yasal Mevzuat ile ilgili temel kavramlar, terminoloji4,5,6,20
ÖK - 2 : Su Ürünleri ile ilgili Ulusal ve Uluslararası Yasal Mevzuatları Öğrenir4,5,6,20
ÖK - 3 : Su Ürünleri Üretim, Paketleme ve Pazarlanması Hakkındaki Yasal Mevzuatları Öğrenir4,5,6,20
ÖK - 4 : Su Ürünleri Hijyen Sanitasyon ve Atık Değerlendirme Mevzuatlarını Öğrenir4,5,6,20
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Tüketiciyi korumak ve sektörde haksız rekabeti önlemek amacıyla uygulamaya konan ulusal ve uluslararası ilgili kurumlara ait kanun, yönetmelik ve tebliğler, alet-ekipman ile ilgili yönetmelikler, hijyen ve gıda güvenliği ile ilgili yönetmelikler, atıkların uzaklaştırılması ile ilgili . Türk Gıda Kodeksi ve Ürün Tebliğleri, Birleşmiş Milletler FAO/WHO Örgütleri tarafından kurulan “Kodeks Alimentarius Komisyonu“ tebliğler.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Gıda Mevzuatı Tanımı
 Hafta 2Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatına Genel Bakış
 Hafta 3Türk Gıda Mevzuatının Tarihçesi
 Hafta 4Su Ürünlerinin Üretimi ve Üretim Koşulları Hakkındaki Mevzuat
 Hafta 5Su Ürünlerinin Paketlenmesi ve Depolanması Hakkındaki Mevzuat
 Hafta 6İşlenmiş ve Taze Su Ürünlerinin Taşınması ve Pazarlanması Hakkındaki Mevzuat
 Hafta 7Gıda Hizmetlerinde Yönetsel Planlama
 Hafta 8Ara Sınav
 Hafta 9Kodeks Alimentarius Komisyonu
 Hafta 10Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı
 Hafta 11Öğrenci Sunumları
 Hafta 12AB Gıda Hijyeni Mevzuatı
 Hafta 13Öğrenci Sunumları
 Hafta 14Türk Gıda Kodeksi
 Hafta 15Öğrenci Sunumları
 Hafta 16Dönem Sonu Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Kayahan, M., Artık, N., İlbeği, İ., Ercan, R. ve Seval, S. 2004. Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Ziraat Mühendisliği 6.Teknik Kongresi, Ankara.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 19/11/2018 45 50
Dönem sonu sınavı 16 07/01/2019 45 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Arasınav için hazırlık 8 1 8
Arasınav 2 1 2
Dönem sonu sınavı için hazırlık 8 1 8
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Diğer 1 3 1 3
Toplam Çalışma Yükü51