Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM3027Su Ürünleri İşleme Mühendisliği2+0+0AKTS:3
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Muhammet BORAN
Diğer Öğretim ÜyesiProf.Dr. Sevim KÖSE
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Su ürünlerinin işlenmesi ve değerlendirilmesinde uygulanan proseslerde kullanılan temel mühendislik bilgilerini öğrencilere aktarmak.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : su ürünleri işlemede kullanılan temel mühendislik konularında bilgi sahibi olurlar.1,41
ÖK - 2 : su ürünlerinin işlenmesinde kullanılan prosesleri oluşturup bu proseslerin yürütülmesini sağlayabilirler.1,41
ÖK - 3 : işlenmiş su ürünlerinde kalite kontrolü yapabilirler.1,41
ÖK - 4 : su ürünleri işleyen işletmelerde optimizasyona yönelik çalışmalar yürütebilirler.1,41
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Temel kavramlar. Kütle, enerji korunumu ve dengeleri. Akışkanlar. Isı iletimi. Temel iletkenlik. Sabit ısı iletimi. Isı değiştiriciler. Balıkların konserve yapımında sterilizasyon. Kurutma, ayırma, öğütme ve parçalama işlemleri. Karıştırma. Balık işleme endüstrisi. Kalite kontrolü. Su ürünleri işleme tesislerinde optimizasyon.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Su ürünlerinde kalite kontrolü.
 Hafta 2Soğuk depolama ile ilgili tanımlar, soğutma yöntemleri, soğutma makinalarının prensipleri.
 Hafta 3Mekanik soğutucular.
 Hafta 4Soğutucu sistemlerde temel kavramlar.
 Hafta 5Isı kapasitesi ve ısının yayılması.
 Hafta 6Soğutucu maddeler ve özellikleri.
 Hafta 7Soğutucu sistemlerin yapısı.
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Soğuk depolar.
 Hafta 10Dondurma sistemleri.
 Hafta 11Kurutma yöntemleri.
 Hafta 12Mekanik ayırma işlemleri.
 Hafta 13Öğütme parçalama işlemleri.
 Hafta 14Fabrika temizlik ve hijyeni.
 Hafta 15Su ürünleri işleme fabrikalarında optimizasyon.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Varlık, C., Uğur, M., Gökoğlu N. ve Gün, H. 1993; Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 17, İstanbul.
2Altınkurt, K., Gülyavuz, H. ve Görenoğlu, M. 1983; Soğuk Depolama Tekniği, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
3Özkol, N. 1985; Uygulamalı Soğutma Tekniği, Makine Mühendisleri Odası Yayın No: 115, Ankara.
4Gürses, Ö.L.1986; Gıda İşleme Mühendisliği II, A.Ü. Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi ABD, Ankara.
 
İlave Kaynak
1T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 2000; Su Ürünleri Kalite Kontrol El Kitabı, Ankara.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 25/11/2021 1 50
Dönem sonu sınavı 16 09/01/2021 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 12 24
Arasınav için hazırlık 2 3 6
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 4 8
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü68