Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM3020Su Ürünlerinde Temel Besin Analizleri0+0+2AKTS:3
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması, Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat laboratuar
Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Bekir TUFAN
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Öğrencilere su ürünleri temel besin analizleri hakkında bilgi vermek, su ürünleri besin analizleri konusunda laboratuvar becerileri kazandırmak, su ürünleri analizlerinde kullanılan alet ekipmanları tanıtmak.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Su ürünleri işleme laboratuvarlarında çalışabilirler4,5,6,20
ÖK - 2 : Su ürünleri temel besin analizleri konusunda mevcut yöntemler hakkında bilgi ve analiz becerisine sahip olurlar4,5,6,201,4
ÖK - 3 : Su ürünleri temel besin analizlerini yorumlayabilirler4,5,6,201,3,4
ÖK - 4 : Su ürünleri temel besin analizleri laboravarlarında çalışma becerisine sahip olurlar4,5,6,20
ÖK - 5 : Su ürünleri besin analiz laboratuvarında kullanılan alet ekipmanı tanıyabilirler4,5,6,201,4
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Su ürünleri temel besin değerine giriş. Su ürünleri analiz laboratuvarında uyulması gereken kuralların ve alet ekipmanların tanıtımı. Analizlerde kullanılan cihazların kalibrasyonu. Su ürünleri besin analizleri için örnek alma ve örneklerin analiz öncesi muhafazası ve analizlere hazırlama. Su ürünlerinde net et verimi, randıman hesaplanması ve bazı fiziksel analizler (boy, ağırlık vb ölçüler). Su ürünlerinde su ve kuru madde tayinleri, pH ölçümü. Gıdalarda tuz tayini ve uygulaması, su aktivitesi ölçümü uygulaması. Biyojenik amin analizi ve gıda güvenliği konusunda önemi. Toplam protein ve yağ analizleri uygulaması. Amino asit analiz yöntemleri. Yağ asitleri analizleri hakkında bilgi vermek ve yağ aside analiz uygulaması. Yağ aside analizi uygulaması devam. Vitamin analizinde kullanılan yöntemler. Su ürünlerinde diğer fonksiyonel besin elementler ve tayinleri. Kimyasal analizlerde veri analizleri.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Su ürünleri temel besin değeri hakkında bilgi
 Hafta 2Su ürünleri analiz laboratuvarında uyulması gereken kurallar hakkında bilgi vermek ve alet ekipmanları tanıtımı
 Hafta 3Su ürünleri laboratuvarında alet ekipmanı tanıtmak ve kalibrasyon konularında bilgi verilmesi
 Hafta 4Su ürünleri besin analizleri için örnek alma ve örneklerin analiz öncesi muhafazası ve analizlere hazırlama
 Hafta 6Su ürünlerinde net et verimi, randıman hesaplanması ve bazı fiziksel analizler (boy, ağırlık vb ölçüler)
 Hafta 7Su ürünlerinde su ve kuru madde tayinleri, pH ölçümü,
 Hafta 8Gıdalarda tuz tayini ve uygulaması, su aktivitesi ölçümü uygulaması
 Hafta 91. vize
 Hafta 10Toplam protein ve yağ analizleri uygulaması
 Hafta 11Amino asit analiz yöntemleri hakkında bilgi verilmesi
 Hafta 12Yağ asitleri analizleri hakkında bilgi vermek ve yağ aside analiz uygulaması
 Hafta 13Yağ aside analizi uygulaması devam. Vitamin analizinde kullanılan yöntemler,
 Hafta 14Su ürünlerinde diğer fonksiyonel besin elementler ve tayinleri
 Hafta 15Kimyasal analizlerde veri analizleri
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Köse, S. 2017; Basılmamış ders notları. Trabzon.
2Nielsen, S.S.2003; Food Analysis. Kluwer Academic Scien.
 
İlave Kaynak
1Greenfield, H., Southgate, D.A.T. 2003; Assuring the Quality of Analytical Data, In: Food Composition Data Part 2. pp. 149-155. Rome, Italy: FAO.
2Nollet, L.M.L., Toldra, F. 2010; Handbook of Seafood and Seafood Products Analysis. CRC Pres.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 04/04/18 2 50
Dönem sonu sınavı 16 31/05718 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 1 14 14
Sınıf dışı çalışma 5 5 25
Laboratuar çalışması 1 10 10
Arasınav için hazırlık 2 1 2
Arasınav 1 1 1
Uygulama 1 1 1
Ödev 2 2 4
Kısa sınav 4 1 4
Dönem sonu sınavı için hazırlık 6 1 6
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü69