Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM3012Balıçılık İşl. Yönetim ve Organizasyon Tekniği2+0+0AKTS:3
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Muhammet Boran
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin başlıca amacı öğrencilere ülkemizde ve dünyadaki mevcut yöntem biçimleri ve bu konudaki yeni strategiler alanında bilgilendirmek, ve yönetici ya da mühendis olarak çalışmayı planlayan öğrencilere bu alanda başarılı olma konusunda gerekli becerileri kazandırmak. Aynı zamanda balıkçılık sektöründe girişimci olmayı planlayan öğrencilerimize bu konuda yardımcı olabilecek bazı bilgi ve becerileri kazandırmak.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Balıkçılıkla ilgili bir işletmeyi yönetebilirler1,41
ÖK - 2 : Balıkçılık işletmesinde olumlu kararlar alabilirler1,41
ÖK - 3 : Su ürünleri işleme sektöründe mühendis olarak kararlar alabilirler1,41
ÖK - 4 : Balıkçılık sektöründe girişimci olarak yeni bir iş kurma becerisine sahiptirler1,41
ÖK - 5 : İşletmelerde toplam kalite yönetimine hakimdirler1,41
ÖK - 6 : İşletmelerde insan kaynaklarını yönetebilirler1,41
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Balıkçılık işletmeleri. Balıkçılık işletmelerinde yapısal ilişkiler. Yöneten-yönetilen ikilemi ve bilgi toplama. İşletmeci, yönetici ve mühendis kavramları, İşletme yönetimi ile ilgili bazı yaklaşımlar. Organizasyon kavramı. İşletme yönetiminde modeller. Stratejik yöntemler. Dış çevre analizi. İşletme yönetiminde yaratıcılık. İşletme yönetiminde karar alma aşamaları. İşletmelerde iş performans ölçümü. Teknoloji ve yenilik üretimi. Yeni yönetim, yaklaşımlar ve toplam kalite yönetimi. İnsan kaynakları yönetimi.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Balıkçılık işletmeleri.
 Hafta 2Balıkçılık işletmelerinde yapısal ilişkiler.
 Hafta 3Yöneten-yönetilen ikilemi ve bilgi toplama.
 Hafta 4İşletmeci, yönetici ve mühendis kavramları
 Hafta 5İşletme yönetimi ile ilgili bazı yaklaşımlar.
 Hafta 6Organizasyon kavramı.
 Hafta 7İşletme yönetiminde modeller.
 Hafta 8Stratejik yöntemler.
 Hafta 91. Ara Sınavı
 Hafta 10Dış çevre analizi.
 Hafta 11İşletme yönetiminde yaratıcılık. İşletme yönetiminde karar alma aşamaları.
 Hafta 12İşletmelerde iş performans ölçümü.
 Hafta 13Teknoloji ve yenilik üretimi.
 Hafta 14Yeni yönetim, yaklaşımlar ve toplam kalite yönetimi
 Hafta 15İnsan kaynakları yönetimi
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Dr. Ahmet Göker ELBEK. 1997: İşletme Ekonomisi, Yönetim ve OrganizasyonFacts and figures on the CFP.
2Basic data on the Common Fisheries Policy. Avrupa Birliği
3Kalite Yönetimi Ders notları. Muammet Boran. Basılmamış Notlar.
 
İlave Kaynak
1Gıda Sektöründe Sorumlu Yöneticinin El Kitabı. www.zmo.org.tr
2Türkiye Bankalar Birliği, Risk Yönetimi ve Basel II?nin Kobilere Etkileri. Haziran 2005.
3İhracata yönelik devlet yatırımları. TC Dış Ticaret Müsteşarlığı
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 18/11/18 1 50
Dönem sonu sınavı 17 18/01/19 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 5 3 15
Arasınav için hazırlık 8 2 16
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 12 2 24
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü86