Türkçe | English
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Ders Bilgi Paketi
http://www.muhfak.ktu.edu.tr/maden/index.htm
Tel: +90 0462 3257406 , 3773153
MF
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MDM3004Hidrometalurji3+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüMADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Hacı DEVECİ
Diğer Öğretim ÜyesiYok
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Temel hidrometalurjik süreçleri öğrenmek ve bu bilgiler ışığında temel ve değerli metallerin kazanımında kullanılan yöntemleri kavramak; öğrencilerin, hidrometalurjik süreçlerin kimyasal ve mühendislik esasları hakkında bilgi edinmelerini sağlamak; öğrencilere proses akım şemalarını değerlendirme ve alternative akım şeması geliştirme bilgi ve becerisi kazandırmak.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : hidrometalurjide temel kavramları öğrenme, anlama ve ifade etme yetisi kazanacak1,2,3
ÖK - 2 : hidrometalurjik yöntemlerin genel olarak teknik, ekonomik ve çevresel karakteristiklerini kavrayacak ve proses seçiminde bu bilgileri kullanabilecek1,2,3
ÖK - 3 : temel hidrometalurjik süreçleri tanımlayabilecek, bilimsel ve teknik altyapısını anlayacak ve analiz edebilecek1,2,3
ÖK - 4 : analitik düşünme ve temel mühendislik hesaplamaları yapabilme becerilerini geliştirebilecek1,2,3
ÖK - 5 : diğer disiplinlerle ilişkisini anlayacak, cevher hazırlama/zenginleştirme, kimya ve termodinamik gibi maden mühendisliği derslerinde elde edilen bilgi birikimini kullanabilecek1,2,3
ÖK - 6 : endüstriyel hidrometalurjik prosesleri anlama ve değerlendirme yetisine sahip olacak1,2,3
ÖK - 7 : temel ve değerli metaller için kavramsal olarak proses ve akım şeması geliştirebilecek1,2,3
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Giriş; hidrometalujik yöntemlerin gelişimi, rolü ve önemi. Hidrometalurjide temel süreçler. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik ön-hazırlık işlemleri. Altın cevherleri. Refrakter altın cevherinin ön hazırlık işlemleri. Liç: Reaktifler ve liç reaksiyonları, liç yöntemleri. Yerinde liç, yığın liçi, vat liçi, karıştırmalı tank ve basınç liçi. Sülfürlü minerallerin biyoliçi ve yerinde ve yığın liçi uygulamalarında sülfürlü minerallerin oksitlenmesinde bakterilerin rolü ve önemi. Katı-sıvı ayırımı. Çözelti saflaştırma ve zenginleştirme yöntemleri: Aktif karbon adsorpsiyonu, solvent ekstraksiyon, iyon değiştirme ve çöktürme. Saflaştırılmış ve zenginleştirilmiş yüklü liç çözeltilerinden sementasyon/çöktürme ve elektroliz ile metal ve bileşiklerin kazanımı.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Dersin hakkında genel bilgiler; amacı, konusu, içeriği, kaynaklar ve değerlendirilmesi. Ekstraktif metalurjiye giriş. Cevherlerden metal veya bileşiklerinin üretimi. Endüstiyel uygulamalar.
 Hafta 2Hidrometalurjik yöntemlerin tarihsel gelişimi, rolü ve önemi, avantaj ve dezavantajları, pirometalurjik yöntemler ile karşılaştırılması. Hidrometalurjik yöntemlerin gelişimi ve uygulanışı. Hirometalurjide temel süreçler.
 Hafta 3Hidrometalurjide temel süreçler: Ön hazırlık işlemleri. Ön hazırlık işlemlerinin amacı ve önemi. Fiziksel, Kimyasal ve biyolojik ön hazırlık işlemleri: Boyut küçültme ve zenginleştirme. Kavurma, biyooksidasyon ve basınç liçi/oksidasyonu.
 Hafta 4Hidrometalurjide temel süreçler: Liç. Amacı ve temelleri. pH, Eh ve çözünürlük kavramları. Ekstraksiyon. Temel hidrometalurjik hesaplamalar.
 Hafta 5Liç reaktifleri, seçimi ve reaksiyonları. Laboratuvarda bir liç işleminin gelişimi. Liç hızı ve verimine etki eden faktörler.
 Hafta 6Liç yöntemleri ve ekipmanları. Yerinde liç, Yığın liçi ve aglomerasyon, Perkolasyon ve Vat liçi.
 Hafta 7Karıştırmalı Tank liçi ve Basınç Liçi. Endüstriyel uygulamalar.
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Biyooksidasyon ve Biyoliç. Esasları, kullanılan bakteriler ve özellikleri. Altın cevherlerinin biyooksidasyonu. Katı-sıvı ayrımı. Tiknerler ve filtreler. Ters akımlı yıkama devreleri.
 Hafta 10Çözelti saflaştırma yöntemleri ve hidrometalujide uygulamaları. Iyon değişimi ve aktif karbon adsorpsiyonu. Aktif karbonlar. Aktif karbon adsorpsiyonu yöntemleri ve altının yüklü liç çözeltilerinden kazanımı.
 Hafta 11Solvent ekstraksiyon. Temelleri ve uygulamaları. Solvent ekstraksiyon reaktifleri. Solvent ekstraksiyon ekipmanları. Solvent ekstraksiyon devreleri ve temel mühendislik hesaplamaları.
 Hafta 12Ekstraksiyon ve sıyırma devrelerinin dizaynı: McCabe-Thiele diyagramları. Çok kademeli ekstraksiyon ve sıyırma devrelerinde kademe sayısının teorik olarak belirlenmesi ve kütle balansı hesaplamaları.
 Hafta 13Kimyasal çöktürme ve sementasyon ile yüklü liç çözeltilerinin saflaştırılması. Demirin yüklü liç çözeltilerinden uzaklaştırılması.
 Hafta 14Metal ve bileşiklerinin çözeltilerden kazanımı. Elektroliz, kimyasal çöktürme ve sementasyon.
 Hafta 15Endüstriyel hidrometalurjik devreler: Altın, uranyum, bakır ve çinko. Hidrometalurjik devrelerin geliştirilmesi. Genel değerlendirme. Telafi haftası.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Deveci, H. 2009. Hidrometalurgy Ders Notlari. KTU Maden Mühendisliği, Trabzon. (Yayınlanmamış).
2Habashi F. 1999. Textbook of Hydrometallurgy. 2nd Edition, Quebec City, Canada, ISBN 2-980-3247-7-9.
 
İlave Kaynak
1Bartlett R.W. 1998. Solution Mining: Leaching Fluid Recovery of Materials. 2nd Edition, Gordan and Breach Sci. Pub.
2Streat M., Naden D. 1987. Ion Exchange and Sorption Processes in Hydrometallurgy. Critical Reports on Applied Chemistry, Vol 19. John Wiley& Sons.
3Gupta C.K., Mukherjee T.K. 1990. Hydrometallurgy in Extraction Processes, Vol 1 and Vol 2. CRC press.
4Hayes P.C. 2003. Process Principles in Minerals and Materials Production, 3rd Edition. Hayes Publishing, Sherwood, Queensland, Australia.
5Jackson E. 1986. Hydrometallurgical Extraction and Reclamation. Ellis Horwood Limited, Chichester.
6Akdağ M. 1992. Hidrometalurji-Temel Esasları ve Uygulamalar. 2. Baskı. D.E.Ü. Müh. Mim. Fak. Yayını, No 88. İzmir (In Turkish).
7Davenport W.G.L., King M., Schlesinger M., Biswas A.K. 2002. Extractive Metallurgy of Copper. 4th Edition. Pergamon Press, Elsevier Science, Oxford.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 2 50
Dönem sonu sınavı 16 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 15 45
Sınıf dışı çalışma 1 10 10
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 2 4 8
Arasınav 2 1 2
Uygulama 0 0 0
Klinik Uygulama 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje 0 0 0
Kısa sınav 0 0 0
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 4 8
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Diğer 1 0 0 0
Diğer 2 0 0 0
Toplam Çalışma Yükü75