Türkçe | English
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Ders Bilgi Paketi
http://www.muhfak.ktu.edu.tr/maden/index.htm
Tel: +90 0462 3257406 , 3773153
MF
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MDM3029Cevher Hazırlama Laboratuvarı - I0+0+2AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüMADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiLaboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat laboratuar
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Ersin Yener YAZICI
Diğer Öğretim ÜyesiPROF. DR. Hacı DEVECİ,PROF. DR. İbrahim ALP,DOÇ. DR. Ercan ŞAHİNOĞLU,DOÇ. DR. Tuğba TÜRK,PROF. DR. Tuncay USLU,DOÇ. DR. Cengiz DEMİR,
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Dersin amacı, öğrencilerin cevher hazırlama bilgilerini laboratuar deneyleri ile pekiştirmek ve cevher hazırlama laboratuvar çalışmaları için gerekli temel bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamak
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : bir cevher yığınından örnek alabilecek2,51,4
ÖK - 2 : cevherlerde özgür ağırlık tayini ve serbestleştirme boyutu tayini yapabilecek2,51,4
ÖK - 3 : kırıcılar ve değirmenleri kullanarak cevherlerde her türlü boyut küçültme işlemi yapabilecek2,51,4
ÖK - 4 : cevherlerde eleme ve sınıflandırma işlemi yapabilecek, 2,51,4
ÖK - 5 : Fiziksel ve kimyasal zenginleştirme yöntemlerini kullanarak cevherlerin zenginleştirilme süreçlerini öğrenebilecekler2,51,4
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Örnek Alma, Boyut Ufalama, Boyut Dağılımı, Yoğunluk Dağılımı, Flotasyon, Serbestleşme, Manyetik Zenginleştirme, Liç, Gravite Zenginleştirme, Susuzlandırma
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Cevher 1 Laboratuvarı Dersi Hakkında Bilgilendirme ve Laboratuvarın Tanıtılması
 Hafta 2Laboratuvar Raporlarının Hazırlanması Hakkında Bilgilendirme
 Hafta 3Örnek Alma, Yoğunluk Tayini, Serbestleşme Tane Bouyutu Analizi,Elek Analizi, Sedimantasyon ile Tane Boyu Analizi (5 ayrı grup öğrenci için 5 farklı deney)
 Hafta 4Örnek Alma, Yoğunluk Tayini, Serbestleşme Tane Bouyutu Analizi,Elek Analizi, Sedimantasyon ile Tane Boyu Analizi (5 ayrı grup öğrenci için 5 farklı deney)
 Hafta 5Örnek Alma, Yoğunluk Tayini, Serbestleşme Tane Bouyutu Analizi,Elek Analizi, Sedimantasyon ile Tane Boyu Analizi (5 ayrı grup öğrenci için 5 farklı deney)
 Hafta 6Örnek Alma, Yoğunluk Tayini, Serbestleşme Tane Bouyutu Analizi,Elek Analizi, Sedimantasyon ile Tane Boyu Analizi (5 ayrı grup öğrenci için 5 farklı deney)
 Hafta 7Örnek Alma, Yoğunluk Tayini, Serbestleşme Tane Bouyutu Analizi,Elek Analizi, Sedimantasyon ile Tane Boyu Analizi (5 ayrı grup öğrenci için 5 farklı deney)
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Kırma İşlemi ve Kırıcılar,Kırma -Eleme Devreleri ve Endüstriyel Eleme, Öğütme İşlemi ve Değirmenler, Öğütme ve Sınıflandırma Devreleri,Hidrosiklon Performansının Değerlendirmesi (5 ayrı grup öğrenci için 5 farklı deney)
 Hafta 10Kırma İşlemi ve Kırıcılar,Kırma -Eleme Devreleri ve Endüstriyel Eleme, Öğütme İşlemi ve Değirmenler, Öğütme ve Sınıflandırma Devreleri,Hidrosiklon Performansının Değerlendirmesi (5 ayrı grup öğrenci için 5 farklı deney)
 Hafta 11Kırma İşlemi ve Kırıcılar,Kırma -Eleme Devreleri ve Endüstriyel Eleme, Öğütme İşlemi ve Değirmenler, Öğütme ve Sınıflandırma Devreleri,Hidrosiklon Performansının Değerlendirmesi (5 ayrı grup öğrenci için 5 farklı deney)
 Hafta 12Kırma İşlemi ve Kırıcılar,Kırma -Eleme Devreleri ve Endüstriyel Eleme, Öğütme İşlemi ve Değirmenler, Öğütme ve Sınıflandırma Devreleri,Hidrosiklon Performansının Değerlendirmesi (5 ayrı grup öğrenci için 5 farklı deney)
 Hafta 13Kırma İşlemi ve Kırıcılar,Kırma -Eleme Devreleri ve Endüstriyel Eleme, Öğütme İşlemi ve Değirmenler, Öğütme ve Sınıflandırma Devreleri,Hidrosiklon Performansının Değerlendirmesi (5 ayrı grup öğrenci için 5 farklı deney)
 Hafta 14Tesis Uygulaması
 Hafta 15Tesis Uygulaması
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1KTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Laboratuvar Föyleri
 
İlave Kaynak
1Sayılgan, A., Altun, E., Nas, G., Gülsüm, M., Örgül, S., Güler, T., Uslu, T., Özdemir,Z., Mineral Processing Laboratory Manual, Middle East Technical University, Mining Engineering Department, Ankara, 2001.
2Ergin, Ziya., Cöcen İlknur, Semerkant Orhan, 1998. Cevher Zenginleştirme Laboratuvar Ders Notları. DEÜ Müh Fak Yayınları No:198
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 3-13 1 50
Dönem sonu sınavı 16 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 2 4
Laboratuar çalışması 2 10 20
Uygulama 5 2 10
Ödev 4 10 40
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü76