Türkçe | English
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU / TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER BÖLÜMÜ
TIBBİ DOKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/shmyo/bolumlertibbihizmetlervetekniklertanitim
Tel: +90 0462 0462-3775925
SHMYO
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU / TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER BÖLÜMÜ / TIBBİ DOKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

TDOK2083Sağlıklı Yaşamda Egzersiz ve Beslenme İlkeleri2+0+0AKTS:3
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüTIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Canan ERTEMOĞLU ÖKSÜZ
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
İnsanın sağlıklı bir bedene sahip olabilmesi için kendine uygun bir fiziksel aktivite yapması, bunun yanı sıra yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiğini öğretmektir.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Sağlıklı yaşamanın koşullarını değerlendirerek yeterli ve dengeli beslenmeyi ve kuralları ifade edebilecektir. 151,
ÖK - 2 : Sağlıklı metabolizmayı tanımlayarak vücut kompozisyonu ile enerji ve kilo kontrolünü öğrenir. 151,
ÖK - 3 : Fiziksel aktivitenin beslenme ve sağlık ilişkisini kavrar.151,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Sağlıklı Yaşamda Beslenme ve Egzersiz dersine giriş, Sağlıklı yaşam nedir? Sağlıklı beslenme / egzersiz / uyku ve stres faktörlerinin sağlıklı yaşamdaki önemi, Vücudun sistem mekanizması, Yeterli ve dengeli beslenme nedir? Doğru beslenme bilgisine sahip olmak için bilinmesi gerekenler / Beslenme ile ilgili bazı kavramlar, Yaşam için gerekli besin öğeleri: Karbonhidratlar, proteinler, yağlar (Nedir? genel özellikleri, kaynakları, insanda kullanımı, gereksinim ve önemi), Yaşam için gerekli besin öğeleri: Vitaminler, mineraller ve su (Nedir? genel özellikleri, kaynakları, insanda kullanımı, gereksinim ve önemi), Besinlerin vücutta kullanımı, Dengeli menü örnekleri, fast food beslenme, besinleri hazırlama-saklama ve pişirme İlkeleri, Sağlıklı metabolizma, Vücut kompozisyonu / yağın biyolojisi, enerji ve kilo kontrolü, yeme bozuklukları, obezite (beslenme ve fiziksel tedavisi), Fiziksel aktivite ile ilgili kavramlar, türleri, Fiziksel aktivite ve sağlık ilişkisi, Fiziksel uygunluk, Fiziksel aktiviteye fizyolojik cevaplar ve faydaları, Vücudun egzersize adaptasyonunu, Fiziksel aktivite ve egzersiz, Fiziksel aktivitenin beslenme ve sağlık ilişkisi; Egzersiz önerileri, Egzersiz sırasında görülebilecek beslenme sorunları, Kronik hastalarda beslenme ve fiziksel aktivite (Metabolik hastalıklar) (Kas iskelet sistemi) (Kalp damar hastalıkları).
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Sağlıklı Yaşamda Beslenme ve Egzersiz dersine giriş Sağlıklı yaşam nedir? Sağlıklı beslenme / Egzersiz / Uyku ve Stres faktörlerinin sağlıklı yaşamdaki önemi, Vücudun sistem mekanizması.
 Hafta 2Sağlıklı Yaşamda Beslenme ve Egzersiz dersine giriş Sağlıklı yaşam nedir? Sağlıklı beslenme / Egzersiz / Uyku ve Stres faktörlerinin sağlıklı yaşamdaki önemi, Vücudun sistem mekanizması.
 Hafta 3Yeterli ve Dengeli beslenme nedir? Doğru beslenme bilgisine sahip olmak için bilinmesi gerekenler /Beslenme ile ilgili bazı kavramlar
 Hafta 4Yaşam için Gerekli Besin Öğeleri: Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar (Nedir? Genel özellikleri, Kaynakları, İnsanda kullanımı, Gereksinim ve Önemi)
 Hafta 5Yaşam için Gerekli Besin Öğeleri: Vitaminler, Mineraller ve Su (Nedir? Genel özellikleri, Kaynakları, İnsanda kullanımı, Gereksinim ve Önemi)
 Hafta 6Besinlerin Vücutta Kullanımı, Dengeli Menü Örnekleri, Fast Food Beslenme, Besinleri Hazırlama-Saklama ve Pişirme İlkeleri
 Hafta 7Sağlıklı Metabolizma /Vücut Kompozisyonu / Yağın Biyolojisi, Enerji ve Kilo Kontrolü.
 Hafta 8Yeme bozuklukları, Obezite (Beslenme ve Fiziksel Tedavisi)
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Fiziksel aktivite ile ilgili kavramlar, türleri, Fiziksel aktivite ve sağlık ilişkisi, Fiziksel uygunluk
 Hafta 11Fiziksel aktiviteye fizyolojik cevaplar ve faydaları, Vücudun egzersize adaptasyonunu
 Hafta 12Fiziksel Aktivite ve Egzersiz; Fiziksel Aktivitenin beslenme ve sağlık ilişkisi; Egzersiz önerileri, Egzersiz sırasında görülebilecek beslenme sorunları
 Hafta 13Kronik Hastalarda Beslenme ve Fiziksel Aktivite (Metabolik hastalıklar)
 Hafta 14Kronik Hastalarda Beslenme ve Fiziksel Aktivite (Kas iskelet sistemi)
 Hafta 15Kronik Hastalarda Beslenme ve Fiziksel Aktivite (Kalp damar hastalıkları)
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Kavas, A. 2000. Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme, İstanbul.
2Ersoy, G. 2004. Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme, Ankara.
 
İlave Kaynak
1Arslan ve ark. 2001. Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Sağlıklı Zayıflama Rehberi, Özgür Yayınları, İstanbul.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 00/00/2024 1 50
Dönem sonu sınavı 16 00/00/2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 14 14
Arasınav için hazırlık 2 6 12
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 8 32
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü88