Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
TEZLİ YÜKSEK LİSANS 
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/fbebalikcilik
Tel: +90 0462 7522805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / TEZLİ YÜKSEK LİSANS 
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTB5170Balık Fizyolojisi3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiYüksek Lisans(Tezli)
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Nadir BAŞÇINAR
Diğer Öğretim ÜyesiProf.Dr. İlhan ALTINOK
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Öğrencinin balıkçılık yönetimi ve su ürünleri yetiştiriciliğinde biyolojik olarak doğru yargılar ve kararlar verebilecek kadar bilgi sahibi olabilmesi için balıkların dünyasına morfolojik, fizyolojik, davranışsal ve ekolojik çeşitliliklerine göre genel bir bakış sağlamak.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : balık türlerini tanıyabilirler.1 - 21,
ÖK - 2 : balıkların biyolojisi ve yaşadıkları alanlar hakkında bilgi sahibi olurlar.1 - 21,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Balık ve balıklar, genel anatomi, balık sistematiğine giriş, deri ve ilgili unsurlar, yüzme ve seviye kontrolü, solungaçlar ve solunum, kalp, damarlar ve dolaşım, göz ve görme, içkulak ve yan hat, koklama, tat ve diğer duyusal sistemler, renk, ışık, ses ve elektrik üretimi, boşaltım sistemi ve su-iyon dengesi, sindirim sistemi, beslenme ve sindirim, üreme sistemi ve üreme stratejileri, büyüme ve yaş tayini, balık ve insan, balıkların geleceği.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Giriş: balık ve balıklar.
 Hafta 2Genel anatomi, balık sistematiğine giriş. Yan hat.
 Hafta 3Laboratuvar: balık türleri ve morfoloji
 Hafta 4Yüzme ve seviye kontrolü, yüzgeçler. Deri ve ilgili unsurlar. Solungaçlar ve solunum.
 Hafta 5Göz ve görme. İçkulak.
 Hafta 6Laboratuvar: solungaçlar, göz, iç organlar.
 Hafta 7Koklama, tat ve diğer duyusal sistemler.
 Hafta 8Kalp, damarlar ve dolaşım. Renk, ışık, ses ve elektrik üretimi.
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Sindirim sistemi, beslenme ve sindirim.
 Hafta 11Boşaltım sistemi ve su-iyon dengesi.
 Hafta 12Üreme sistemi ve üreme stratejileri.
 Hafta 13Arasınav
 Hafta 14Üreme sistemi ve üreme stratejileri.
 Hafta 15Büyüme ve yaş tayini.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Çelikkale, M. S. , 1991. Balık Biyolojisi. K. T. Ü. Deniz Bilimleri Fakültesi, Yayın No. 1, 387 p.
2Demir, N., 1996. İhtiyoloji (Ichthyology). İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi N: 236, 394 p.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 21/11/2023 1 30
Kısa sınav 13 12/12/2023 1 20
Dönem sonu sınavı 16 09/01/2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 5 12 60
Arasınav için hazırlık 8 3 24
Arasınav 1 2 2
Kısa sınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 8 5 40
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü170