Türkçe | English
FEN FAKÜLTESİ / BİYOLOJİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM) 
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/biyoloji
Tel: +90 0462 3772581 , 3253200
FENF
FEN FAKÜLTESİ / BİYOLOJİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM) 
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BIY4044Antioksidanlar ve Beslenme3+0+0AKTS:5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBİYOLOJİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Nesrin ÇOLAK
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Faik Ahmet AYAZ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı serbest radikallerin tanımı ve kaynakları, radikallerin fizyopatolojik etkilerinin incelenmesi, antioksidanlar, antioksidan kaynakları, antioksidanların beslenmedeki yeri, antioksidanların serbest radikaller üzerine etkisi konularında öğrencilere bilgi ve beceriler kazandırmaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Antioksidan tanımı yapabilmeli ve antioksidanları sınıflandırabilmeli1 - 2 - 3 - 4 - 51,
ÖK - 2 : Antioksidanların etki mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olmalı11,
ÖK - 3 : Serbest radikal tanımını yapabilmeli, çeşitleri, kaynakları ve etkilerini hakkında bilgi sahibi olabilmeli11,
ÖK - 4 : Antioksidanların beslenmedeki yeri ve önemi hakkında bilgi sahibi olabilmeli11,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Hücre ve organeller, Sekonder metabolitler, Fenolik Bileşikler, Flavonoidler, Antiosiyaninler, Fenolik Asitler, Fenolik Bileşikler Dışında kalan Non-Enzimatik Antioksidanlar, Tiyol Bileşikler, Enzimatik Antioksidanlar, Oksidatif Stres, Antioksidan İçeren Başlıca Bitkiler, Antioksidanların Organ Hasarı Üzerine Etkisi, Günlük Antioksidan İhtiyacının Karşılanması, Hamilelikte ve Yaşlılıkta Antioksidan Beslenme
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Hücreye giriş Hücre, zar yapısı, zar geçişleri, organeller ve fonksiyonları
 Hafta 2Sekonder metabolitler Sekonder metabolit öncül bileşikleri Sekonder metabolitlerin sınıflandırılması Sekonder metabolitlerin sentez yolları Sekonder metabolit-hücre organel ilişkisi
 Hafta 3Fenolik Bileşikler Fenolik bileşiklerin sınıflandırılması Fenolik bileşiklerin sentez yolu Fenolik bileşiklerin antioksidan özellikleri Polifenoller Kateşinler İnsan Sağlığındaki Rolü
 Hafta 4Flavonoidler Flavonoidlerin sınıflandırılması Flavonoidlerin sentez yolları ve kimyasal yapısı Flavonoidlerin antioksidan özellikleri İnsan Sağlığındaki Rolü
 Hafta 5Antosiyaninler Antosiyaninlerin sınıflandırılması Antosiyaninlerin sentez yolları ve kimyasal yapısı Antosiyaninlerin antioksidan özellikleri İnsan Sağlığındaki Rolü
 Hafta 6Fenolik Asitler Fenolik asitlerin sınıflandırıması ve kimyasal yapısı Fenolik asitlerin antioksidan özellikleri İnsan Sağlığındaki Rolü
 Hafta 7Fenolik Bileşikler dışında non-enzimatik antioksidanlar Askorbik asit Tokoferol Karotenoidler Melatonin İnsan Sağlığındaki Rolü
 Hafta 8Tiyol Bileşikler Sistein Glutatyon N-asetilsistein Metiyonin Lipoik asit İnsan Sağlığındaki Rolleri
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Enzimatik Antioksidanlar Yarışmalı ve Yarışmasız inhibisyon Süperoksit Dismutaz Glutatyon Peroksidaz Glutatyon S-Transferaz Katalaz Mitokondriyal Stokrom Oksidaz
 Hafta 11Oksidatif Stres Biyopolimerlerde Oksidatif Hasar Serbest Radikallerin sınıflandırılması Reaktif oksijen türleri Reaktif nitrojen türleri Serbest Radikallerin Hücresel yapılarla girdiği etkileşimler Antioksidanların oksidatif stresi önlemedeki rolü
 Hafta 12Antioksidan İçeren Başlıca Bitkiler Antioksidan içeren Sebzeler Antioksidan içeren Meyveler Antioksidan içeren çerezler Doğal antioksidanların önemi Antioksidan İçeren Besinlerin Doğru Tüketimi
 Hafta 13Antioksidanların Organ Hasarı Üzerine Etkisi Antioksidan-Hastalık İlişkisi (Kanser, Metabolik Bozuklukları, Saç, Kemik ve Cilde Yararları Kolestrole Etkisi Allerji ve İnflamasyona Etkisi
 Hafta 14Günlük Antioksidan İhtiyacının Karşılanması Antioksidanların Emilimi Antioksidan Eksikliği ve Fazlalığı
 Hafta 15Hamilelikte Antiosikdan Beslenme Yaşlanma Geciktirici Etkileri Bağışıklığı Korumada Antioksidan Beslenme
 Hafta 16Döne Sonu Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Ramazan Mammadov, Serbest Radikaller ve Antioksidanlar, 2020.
 
İlave Kaynak
1Doç. Dr. Gökçen YILDIZ & Doç. Dr. Gülçin YILDIZ, Antioksidanlar ve Fenolik Maddeler, İksad Pblishing House, 2022
2Doç. Dr. İbrahim AKTAŞ, Antioksidan İçeren Besinler, İksad Pblishing House, 2023
3Doç. Dr. Sedat BİLGİÇ, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim AKTAŞ, Antioksidan İçeren Besinler, İksad Pblishing House, 2021
4Serdal ÖĞÜT, Doğal Antioksidanların Önemi, Journal of Adnan Menderes University Agricultural Faculty 2014; 11(1) : 25 - 30
5Prof. Dr. Erdinç DEVRİM, SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDAN SAVUNMA MEKANİZMALARI, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya AD
6Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEK, Prof. Dr. Gökalp ÖZMEN GÜLER, Doç. Dr. Yavuz Selim ÇAKMAK, Doç .Dr. Gökhan ZENGİN, Öğr. Gör. Şengül UYSAL, Beslenme İlkeleri, Nobel Yayın Evi, 2020.
7Prof. Dr. Aliye ÖZENOĞLU, Temel Beslenme İlkeleri ve Laboratuvar Uygulamaları, Eğitim Yayınevi, 2023
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 18.04.2026 50
Dönem sonu sınavı 16 06.06.2026 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 14 42
Arasınav için hazırlık 4 6 24
Arasınav 1 1 1
Ödev 4 4 16
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 6 24
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü150