|
TDOK2083 | Sağlıklı Yaşamda Egzersiz ve Beslenme İlkeleri | 2+0+0 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Canan ERTEMOĞLU ÖKSÜZ | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | İnsanın sağlıklı bir bedene sahip olabilmesi için kendine uygun bir fiziksel aktivite yapması, bunun yanı sıra yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiğini öğretmektir. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Sağlıklı yaşamanın koşullarını değerlendirerek yeterli ve dengeli beslenmeyi ve kuralları ifade edebilecektir.
| 15 | 1, | ÖK - 2 : | Sağlıklı metabolizmayı tanımlayarak vücut kompozisyonu ile enerji ve kilo kontrolünü öğrenir.
| 15 | 1, | ÖK - 3 : | Fiziksel aktivitenin beslenme ve sağlık ilişkisini kavrar. | 15 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Sağlıklı Yaşamda Beslenme ve Egzersiz dersine giriş, Sağlıklı yaşam nedir? Sağlıklı beslenme / egzersiz / uyku ve stres faktörlerinin sağlıklı yaşamdaki önemi, Vücudun sistem mekanizması, Yeterli ve dengeli beslenme nedir? Doğru beslenme bilgisine sahip olmak için bilinmesi gerekenler / Beslenme ile ilgili bazı kavramlar, Yaşam için gerekli besin öğeleri: Karbonhidratlar, proteinler, yağlar (Nedir? genel özellikleri, kaynakları, insanda kullanımı, gereksinim ve önemi), Yaşam için gerekli besin öğeleri: Vitaminler, mineraller ve su (Nedir? genel özellikleri, kaynakları, insanda kullanımı, gereksinim ve önemi), Besinlerin vücutta kullanımı, Dengeli menü örnekleri, fast food beslenme, besinleri hazırlama-saklama ve pişirme İlkeleri, Sağlıklı metabolizma, Vücut kompozisyonu / yağın biyolojisi, enerji ve kilo kontrolü, yeme bozuklukları, obezite (beslenme ve fiziksel tedavisi), Fiziksel aktivite ile ilgili kavramlar, türleri, Fiziksel aktivite ve sağlık ilişkisi, Fiziksel uygunluk, Fiziksel aktiviteye fizyolojik cevaplar ve faydaları, Vücudun egzersize adaptasyonunu, Fiziksel aktivite ve egzersiz, Fiziksel aktivitenin beslenme ve sağlık ilişkisi; Egzersiz önerileri, Egzersiz sırasında görülebilecek beslenme sorunları, Kronik hastalarda beslenme ve fiziksel aktivite (Metabolik hastalıklar) (Kas iskelet sistemi) (Kalp damar hastalıkları). |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Sağlıklı Yaşamda Beslenme ve Egzersiz dersine giriş Sağlıklı yaşam nedir? Sağlıklı beslenme / Egzersiz / Uyku ve Stres faktörlerinin sağlıklı yaşamdaki önemi, Vücudun sistem mekanizması. | | Hafta 2 | Sağlıklı Yaşamda Beslenme ve Egzersiz dersine giriş Sağlıklı yaşam nedir? Sağlıklı beslenme / Egzersiz / Uyku ve Stres faktörlerinin sağlıklı yaşamdaki önemi, Vücudun sistem mekanizması. | | Hafta 3 | Yeterli ve Dengeli beslenme nedir? Doğru beslenme bilgisine sahip olmak için bilinmesi gerekenler /Beslenme ile ilgili bazı kavramlar | | Hafta 4 | Yaşam için Gerekli Besin Öğeleri: Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar (Nedir? Genel özellikleri, Kaynakları, İnsanda kullanımı, Gereksinim ve Önemi)
| | Hafta 5 | Yaşam için Gerekli Besin Öğeleri: Vitaminler, Mineraller ve Su (Nedir? Genel özellikleri, Kaynakları, İnsanda kullanımı, Gereksinim ve Önemi) | | Hafta 6 | Besinlerin Vücutta Kullanımı, Dengeli Menü Örnekleri, Fast Food Beslenme, Besinleri Hazırlama-Saklama ve Pişirme İlkeleri | | Hafta 7 | Sağlıklı Metabolizma /Vücut Kompozisyonu / Yağın Biyolojisi, Enerji ve Kilo Kontrolü. | | Hafta 8 | Yeme bozuklukları, Obezite (Beslenme ve Fiziksel Tedavisi)
| | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Fiziksel aktivite ile ilgili kavramlar, türleri, Fiziksel aktivite ve sağlık ilişkisi, Fiziksel uygunluk | | Hafta 11 | Fiziksel aktiviteye fizyolojik cevaplar ve faydaları, Vücudun egzersize adaptasyonunu | | Hafta 12 | Fiziksel Aktivite ve Egzersiz; Fiziksel Aktivitenin beslenme ve sağlık ilişkisi; Egzersiz önerileri, Egzersiz sırasında görülebilecek beslenme sorunları | | Hafta 13 | Kronik Hastalarda Beslenme ve Fiziksel Aktivite (Metabolik hastalıklar)
| | Hafta 14 | Kronik Hastalarda Beslenme ve Fiziksel Aktivite (Kas iskelet sistemi) | | Hafta 15 | Kronik Hastalarda Beslenme ve Fiziksel Aktivite (Kalp damar hastalıkları) | | Hafta 16 | Final Sınavı
| | |
1 | Kavas, A. 2000. Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme, İstanbul.
| | 2 | Ersoy, G. 2004. Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme, Ankara. | | |
1 | Arslan ve ark. 2001. Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Sağlıklı Zayıflama Rehberi, Özgür Yayınları, İstanbul. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 00/00/2024 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 00/00/2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 1 | 14 | 14 | Arasınav için hazırlık | 2 | 6 | 12 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 4 | 8 | 32 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 88 |
|