Türkçe | English
EDEBİYAT FAKÜLTESİ / BATI DİLLERİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ
İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI ( I. ÖĞRETİM) - %100 İngilizce
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/batidilleri
Tel: +90 0462 3255593
EF
EDEBİYAT FAKÜLTESİ / BATI DİLLERİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ / İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI ( I. ÖĞRETİM) - %100 İngilizce
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

ELL4042Post Modern İngili ve Amerikan Edebiyatında Okumalar4+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüBATI DİLLERİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 4 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Mustafa Zeki ÇIRAKLI
Diğer Öğretim ÜyesiYok
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Dersin Amacı: Bu ders, postmodern İngiliz ve Amerikan edebiyatının temel metinlerini kuramsal bir çerçevede ele almayı amaçlar. Postmodern anlatı tekniklerini, metinlerarasılığı, gerçeklik algısının bozulmasını, ironi ve parodi gibi öğeleri inceleyerek öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Dersin İçeriği (Türkçe) Bu ders, postmodern İngiliz ve Amerikan edebiyatının temel metinlerini kuramsal bir çerçevede ele alarak öğrencilerin eleştirel okuma ve analiz becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Postmodernizmin temel kavramları, metinlerarasılık, belirsizlik, ironik anlatım, oyun, tarihsel yeniden yazım ve kurmaca içinde kurmaca gibi unsurlar, belirlenen edebi eserler üzerinden incelenecektir. Ders önemli kuramcıların yaklaşımlarını temel alarak postmodern anlatının tekniklerini ve edebi dönüşümlerini ele alacaktır. Okuma listesinde yer alan My Last Duchess (Atwood), Theology (Hughes), The French Lieutenant?s Woman (Fowles) ve City of Glass (McEwan) gibi eserler, postmodern anlatının farklı yönlerini temsil eden örnekler olarak tartışılacaktır. Ayrıca, postmodern edebiyatın diğer sanat formlarıyla ilişkisi, toplumsal ve kültürel eleştirileri nasıl yansıttığı da ders kapsamında değerlendirilecektir. Ders, öğrencilerin postmodern edebi metinleri eleştirel bir gözle değerlendirmelerini sağlarken, aynı zamanda yazılı ve sözlü analiz becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler içerecektir. Öğrenme Çıktıları: Bu dersin sonunda öğrenciler: Postmodern edebiyatın temel özelliklerini ve anlatı tekniklerini kavrayacaktır. Postmodern teorileri ve eleştirileri kullanarak edebi metinleri analiz edebilecektir. Belirsizlik, metinlerarasılık, ironik anlatım gibi postmodern unsurları yorumlayabilecektir. Okudukları eserleri tarihsel ve kuramsal bağlamlarıyla ilişkilendirebilecektir.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Derse başlama, dersin amacı, içeriği hakkında bilgilendirme
 Hafta 2Viktorya dönemi anlatısı, tarihsel roman formu ve postmodern yapıbozum ilişkisi bağlamında romanın giriş bölümü incelenir. Karakter tanıtımı ve anlatıcının rolü tartışılır.
 Hafta 3Charles-Sarah ilişkisi; aşk, özgürlük ve bireysel ahlak sorunsalı çerçevesinde ele alınır. Sınıf farkları ve toplumsal roller derinlemesine tartışılır.
 Hafta 4Anlatı yapısı ve zamansal sıçramalar bağlamında yazarın müdahaleleri; olasılıklar estetiği ve çoklu son fikri tartışılır.
 Hafta 5Tarih, kurgu ve ?gerçekçilik? ilişkisi postmodern tarih yazımı bağlamında sorgulanır. Tarihyazımı eleştirisi yapılır.
 Hafta 6Cinsiyet rolleri, kadın özne inşası ve feminist eleştiri bağlamında Sarah karakteri yeniden yorumlanır.
 Hafta 7Eserin postmodern özellikleri; pastiş, ironi, parodi ve anlatı içindeki oyunlar üzerinden örneklendirilir.
 Hafta 8Eserin son bölümleri; çoklu sonlar, okur katılımı ve anlatıdaki belirsizlik bağlamında ele alınır.
 Hafta 9Dönem Ortası Sınavı
 Hafta 10?The French Lieutenant?s Woman?ın sinemaya uyarlanışı üzerinden metinlerarasılık ve postmodern uyarlama tartışılır.
 Hafta 11?The City of Glass? romanının açılış bölümü, dedektiflik kurgusu ile kimlik parçalanması arasındaki bağlantılarla incelenir.
 Hafta 12Anlatıcı, yazar ve karakterlerin iç içeliği ile metinlerarasılık bağlamında Paul Auster?ın yazı stratejileri tartışılır.
 Hafta 13Mekân, yabancılaşma ve şehir metaforu postmodern anlatı bağlamında çözümlemeye açılır.
 Hafta 14?City of Glass? bağlamında anlamın dağılması, sessizlik ve kayboluş temaları üzerinden postmodernizmin epistemolojik sınırları tartışılır.
 Hafta 15Revizyon
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Roberts, M., 2001; Area Analysis, M.Roberts, C.Greed (eds.), Approaching Urban Design the Design Process, Longman, England
 
İlave Kaynak
1Moughtin C., 1999; Urban Design: Method and Techniques,Oxford Press.
2Lynch, K., 1980; Managing the Sense of Region, MIT Press.
3Bademli, R., 2005; Kentsel Planlama ve Tasarım Öğrencilerine Notlar, TMMOB Şehir Plancıları Odası, Ankara
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Proje 16 10.06.2025 50
Ödev 9 14.04.2025 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı