Türkçe | English
EDEBİYAT FAKÜLTESİ / BATI DİLLERİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ
İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI ( I. ÖĞRETİM) - %100 İngilizce
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/batidilleri
Tel: +90 0462 3255593
EF
EDEBİYAT FAKÜLTESİ / BATI DİLLERİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ / İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI ( I. ÖĞRETİM) - %100 İngilizce
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

ELL3000İleri Araştırma Teknikleri4+0+0AKTS:6
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüBATI DİLLERİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 4 saat teorik
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Zeynep ÖZTÜRK DUMAN
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Saye Zibande
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Akademik Yazı dersinin amacı öğrencilerin yazı becerisini ileri seviyede geliştirmektir. Ders süresince özet ve sentez, retorik analizi, tartışma makalesi ve akademik araştırma makalesi gibi akademik yazı türleri üzerinde durulacaktır. Akademik araştırma makalesi öğrencilere 4. sınıfta yazacakları bitirme tezi için de bir ön hazırlık olacaktır. Akademik yazı dersinin bir diğer konusu da araştırma tekniklerinin geliştirilmesi olacaktır ve bu amaçla öğrencilere araştırmada kullanacakları araçlar hakkında bilgi ve beceri kazandırılacaktır. APA stili kullanarak kaynaklara atıfta bulunma ve referans verme teknikleri öğretilecektir.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : farklı akademik yazı türlerini ayırd edebileceklerdir6,7,29,30,311,6
ÖK - 2 : akademik yazma aktivitesinin ön hazırlığı olan kaynak araştırma tekniklerini ve mevcut veritabanlarını verimli kullanmayı öğreneceklerdir. 6,7,29,30,311,6
ÖK - 3 : APA ve MLA yazı stillerinin kurallarını öğrenecek ve uygulayabileceklerdir. 6,7,29,30,311,6
ÖK - 4 : araştıma yapıp İngiliz dilbilimi, dil öğretimi veya İngiliz edebiyatı üzerine buldukları kaynakları özetleme, karşılaştırma ve sentezleme becerisi elde edeceklerdir. 6,71,6
ÖK - 5 : kaynak kullanarak, kaynaklara akademik yazı stillerine atıfta bulunarak yazılı proje oluşturma becerisi kazanacaklardır. 6,7,29,30,311,6
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Öğrenciyi tanıma amaçlı serbest yazı çalışması. Özetleme ve sentez. Retorik analizi. Tartışma makalesi. APA stili atıf ve referans. MLA stili atıf ve referans. Araştırma kaynakları: Akademik arama siteleri. Akademik araştırma makalesi yazımı.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Ders içeriğinin ve dersin gereklerinin öğrencilere verilmesi ve tartışılması. Akademik yazma nedir? Akademik yazıların analiz edilerek bir akademik yazının hangi parçalardan oluştuğunun belirlenmesi.
 Hafta 2Farklı süreli yayınlardan alınan akademik makalelerin incelenmesi ve karşılaştırma yapılması
 Hafta 3Araştırma önerisi nedir? Araştırma taslağı nasıl nasıl oluşturulur? Araştırma önerisi yazımının alıştırmasının yapılması. Öğrencilerin derste araştırma önerilerini yazmaya başlaması. Öğrenciler daha sonra araştırmalarına ve araştırma önerisi taslaklarına dayanarak taslaklarını gözden geçirecek ve geliştireceklerdir.
 Hafta 4Öğrencilerin araştıracakları konulara ilişkin son kararlarını vermeleri.Araştırma önerisinin son halinin verilmesi ve dönüt çalışması.
 Hafta 5Giriş bölümünün yazılması. Temel unsurlar. Giriş bölümünün içeriğinde neler olmalı? Giriş bölümünde kullanılan dilin özellikleri.
 Hafta 6Giriş bölümünün yazılması. Öğrencilerin taslak olarak yazdıkları giriş bölümlerinin incelenmesi ve dönüt verilmesi. Öğrencilerin giriş bölümlerinin örnek makalelerle karşılaştırlması.
 Hafta 7Literatür taraması nasıl yapılır? Veritabanları nasıl kullanılır?
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Örnek Literatür taramalarının incelenmesi ve sınıfta literatür taramasının ilk taslağının oluşturulması.
 Hafta 10Literatür taramasının üzerinde dönüt ve düzeltme çalışmaları.İkincil kaynaklar kullanılarak kısa özet ve alıntı yapma kuralları. Kısa özetlerde kullanılan giriş kalıpları. MLA ve APA alıntı kurallarına giriş.
 Hafta 11Metin içi alıntı kurallarının tartışılması. MLA ve APA kuralları.
 Hafta 12Makalenin metot kısmının yazılmasına ilişkin sorular. Metot bölümü için yazma alıştırması. MLA ve APA kuralları.
 Hafta 13Makalelerin metot bölümünün yazılması.Öğrencilerin metot bölümleri üzerinde düzeltme ve dönüt çalışması.Sınıf içi tartışma ve uygulama.
 Hafta 14Veri analizi ve sonuç bölümünün yazılması. Seçilmiş makalelerin veri analizi ve sonuç bölümlerinin incelenmesi. Sonuçların tablolarla özetlenmesi.
 Hafta 15Veri analizi ve sonuç bölümlerinin yazılması. Sonuç bölümleri üzerinde düzeltme ve dönüt çalışması. Öğrenci sorularınıntartışılması.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Lester, J. D. (2005) . Writing Research Papers: A Complete Guide. London: Pearson Longman
 
İlave Kaynak
1Hacker, D. ( 2001) . A Pocket Style Manual. New York: Bedford/ St.
2Martin'sChaffe, J. , M. C. Mahon, C. , Stout, B. ( 2004) . Critical Thinking, Thoughtful Writing: A Rhetoric with Readings. New York: Houghton Mifflin Company
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 29/03/2010 1,5 30
Proje 10 16/04/2010 1 20
Dönem sonu sınavı 16 24/05/2010 1,5 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 4 14 56
Arasınav için hazırlık 2.5 7 17.5
Arasınav 1.5 1 1.5
Proje 2 10 20
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 7 21
Dönem sonu sınavı 1.5 1 1.5
Toplam Çalışma Yükü117.5