|
ORML7451 | Gıda Kaynağı Doğal Bitkiler | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sefa AKBULUT | Diğer Öğretim Üyesi | - | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Başta Doğu Karadeniz bölgesi olmak üzere Türkiye'de gıda amacıyla kullanılan doğal bitkileri ve kullanım şekillerini tanıtmak. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Bitkilerde vejetatif ve generatif organları tanıyabilecekler | 1,7 | 1, | ÖK - 2 : | Bitkileri kullanım amaçlarına göre sınıflandırabilecekler | 1,7 | 3, | ÖK - 3 : | Doğal bitkilerin geleneksel tüketim şekillerini bilecekler | 1,7 | 1,3, | ÖK - 4 : | Bitkilerin bölgesel kullanım farklılıklarını ortaya koyabilecekler | 1,7 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Doğal bitkilerin yararları ve zararları, bitkilerin botanik ve kültürel özellikleri, tarımsal üretim ve dünya gıda güvenliği açısından önemleri, kültüre alınabilecek bitkiler, Türkiye'deki orijin ve ürün çeşitlilik merkezleri, gıda dışındaki farklı kullanım alanları, bu bitkilerden faydalanma esasları ve dikkat edilecek hususlar. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Bitkilerin vejetatif ve generatif organları | | Hafta 2 | Bitkilerin sınıflandırılması | | Hafta 3 | Türkiye'nin biyoçeşitliliğine ilişkin genel bilgiler | | Hafta 4 | Odun dışı bitkisel ürünlerin önemi | | Hafta 5 | Etnobotanik yöntem | | Hafta 6 | Bitkilerin kullanım şekillerine göre sınıflandırılması | | Hafta 7 | Bitkileri kurutma ve saklama yöntemleri | | Hafta 8 | Bitki genetik kaynakları yönünden Türkiye?nin durumu | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Bitki genetik kaynaklarını koruma teknikleri | | Hafta 11 | Bitki genetik kaynaklarının kullanımı | | Hafta 12 | Ödev | | Hafta 13 | Uluslar Arası Sözleşmeler (CITES, BERN, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Avrupa Birliği Habitat Yönetmeliği) | | Hafta 14 | Türkiye'deki Klimatik ve Coğrafik Koşulların Bitkisel Biyoçeşitlilik Üzerindeki Etkileri | | Hafta 15 | Final Sınavı | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Baytop, T. 1999. Türkiye'de Bitkiler İle Tedavi, Nobel Yayınevi. | | |
1 | Baydar, H. 2021; Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık. | | 2 | Tuzlacı, E. 2011; Türkiye?nin yabani besin bitkileri ve ot yemekleri, Alfa Yayınları. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 17/04/2024 | 1 | 30 | Ödev | 12 | 15/05/2024 | 1 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 14/06/2024 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 14 | 42 | Laboratuar çalışması | 0 | 0 | 0 | Arasınav için hazırlık | 7 | 1 | 7 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 0 | 0 | 0 | Klinik Uygulama | 0 | 0 | 0 | Ödev | 3 | 12 | 36 | Proje | 3 | 12 | 36 | Kısa sınav | 0 | 0 | 0 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 8 | 3 | 24 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Diğer 1 | 1 | 10 | 10 | Diğer 2 | 0 | 0 | 0 | Toplam Çalışma Yükü | | | 200 |
|