|
ORM7305 | Fidan Standardizasyonu | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. İbrahim TURNA | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Deniz GÜNEY | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Öğrencilere fidan standardizasyonu konusunda genel bilgiler vererek, her türlü plantasyon çalışmaları için kaliteli fidan yetiştirmeyi öğretmek |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | fidan standardizasyonunun tanımı ve içeriklerini kavrayabilecek. | 1,3,4 | 1 | ÖK - 2 : | fidan karakteristiklerini bilerek yapay gençleştirme ve ağaçlandırmalarla ilişkiye getirebilecek açıklayabilecek. | 1,3,4 | 1,3 | ÖK - 3 : | ülkenin farklı bölgelerindeki ağaçlandırma alanlarında değişik uygulamalar yapabilecek. | 1,3,4 | 5 | ÖK - 4 : | fidan standardizasyonu konusunda sonuç ve rapor sunabilecektir | 1,3,4 | 1,5 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Genel bilgiler, Fidan gelişimi üzerinde yetişme ortamının etkileri, Fidan kalite kriterleri, Morfolojik ve Fizyolojik fidan özellikleri, Morfolojik ve fizyolojik fidan özelliklerinin fidan gelişimi üzerine etkileri ve fizyolojik fidan özelliklerinin belirlenmesi teknikleri, fidan standardizasyonu tekniklerinin belirlenmesi. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Giriş ve temel kavramlar | | Hafta 2 | Kaliteli fidan kavramı ve yetiştirme esasları | | Hafta 3 | Üretme-yetiştirme koşulları ve etkileri (iklim, toprak vb. gibi) | | Hafta 4 | Ekim zamanı, derinliği, sıklığı, repikaj vb. gibi özelliklerin fidan kalitesine etkisi | | Hafta 5 | Kök kesimi, sulama, gübreleme gibi özelliklerin fidan kalitesine etkisi | | Hafta 6 | Fidan karakterlerinin ölçülmesi (fidan boyu, fidan çapı, tomurcuk, kök, gövde boyu vb. gibi) | | Hafta 7 | Kaplı fidan üretimi (ortam ve karışımlar) | | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Kalite sınıflaması ve kullanılan özellikler (Genetik uyum ve tohum özellikleri) | | Hafta 10 | Kalite sınıflaması için morfolojik özellikler (fidan yaşı, boyu, taze ve kuru ağırlığı) | | Hafta 11 | Uygulama | | Hafta 12 | Morfolojik özellikler (fidan boyu, kök boğazı çapı, katlılık vb. gibi) | | Hafta 13 | Fizyolojik özellikler (Bitki su potansiyeli, kök yenileme kabiliyeti) | | Hafta 14 | Fizyolojik özellikler (Kuraklığa dayanıklılık, soğuğa dayanıklılık, uyku hali) | | Hafta 15 | Dona dayanıklılık, uygulama | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Genç, M., Yahyaoğlu, Z. 2007; Fidan Standardizasyonu, SDÜ Orman Fakültesi Yayın No:75, Isparta. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 16/11/2018 | 1 | 30 | Yıl içi çalışma | 13 | 14/12/2018 | 1 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 09/01/2019 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 14 | 42 | Arasınav için hazırlık | 10 | 2 | 20 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 4 | 8 | 32 | Proje | 4 | 7 | 28 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 3 | 30 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 196 |
|