Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
http://www.orman.ktu.edu.tr/om/index.html
Tel: +90 0462 +90 (462) 3772805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

ORM7305Fidan Standardizasyonu3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. İbrahim TURNA
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Deniz GÜNEY
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Öğrencilere fidan standardizasyonu konusunda genel bilgiler vererek, her türlü plantasyon çalışmaları için kaliteli fidan yetiştirmeyi öğretmek
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : fidan standardizasyonunun tanımı ve içeriklerini kavrayabilecek.1,3,41
ÖK - 2 : fidan karakteristiklerini bilerek yapay gençleştirme ve ağaçlandırmalarla ilişkiye getirebilecek açıklayabilecek.1,3,41,3
ÖK - 3 : ülkenin farklı bölgelerindeki ağaçlandırma alanlarında değişik uygulamalar yapabilecek.1,3,45
ÖK - 4 : fidan standardizasyonu konusunda sonuç ve rapor sunabilecektir1,3,41,5
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Genel bilgiler, Fidan gelişimi üzerinde yetişme ortamının etkileri, Fidan kalite kriterleri, Morfolojik ve Fizyolojik fidan özellikleri, Morfolojik ve fizyolojik fidan özelliklerinin fidan gelişimi üzerine etkileri ve fizyolojik fidan özelliklerinin belirlenmesi teknikleri, fidan standardizasyonu tekniklerinin belirlenmesi.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Giriş ve temel kavramlar
 Hafta 2Kaliteli fidan kavramı ve yetiştirme esasları
 Hafta 3Üretme-yetiştirme koşulları ve etkileri (iklim, toprak vb. gibi)
 Hafta 4Ekim zamanı, derinliği, sıklığı, repikaj vb. gibi özelliklerin fidan kalitesine etkisi
 Hafta 5Kök kesimi, sulama, gübreleme gibi özelliklerin fidan kalitesine etkisi
 Hafta 6Fidan karakterlerinin ölçülmesi (fidan boyu, fidan çapı, tomurcuk, kök, gövde boyu vb. gibi)
 Hafta 7Kaplı fidan üretimi (ortam ve karışımlar)
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Kalite sınıflaması ve kullanılan özellikler (Genetik uyum ve tohum özellikleri)
 Hafta 10Kalite sınıflaması için morfolojik özellikler (fidan yaşı, boyu, taze ve kuru ağırlığı)
 Hafta 11Uygulama
 Hafta 12Morfolojik özellikler (fidan boyu, kök boğazı çapı, katlılık vb. gibi)
 Hafta 13Fizyolojik özellikler (Bitki su potansiyeli, kök yenileme kabiliyeti)
 Hafta 14Fizyolojik özellikler (Kuraklığa dayanıklılık, soğuğa dayanıklılık, uyku hali)
 Hafta 15Dona dayanıklılık, uygulama
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Genç, M., Yahyaoğlu, Z. 2007; Fidan Standardizasyonu, SDÜ Orman Fakültesi Yayın No:75, Isparta.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 16/11/2018 1 30
Yıl içi çalışma 13 14/12/2018 1 20
Dönem sonu sınavı 16 09/01/2019 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 14 42
Arasınav için hazırlık 10 2 20
Arasınav 1 1 1
Ödev 4 8 32
Proje 4 7 28
Dönem sonu sınavı için hazırlık 10 3 30
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü196